Hoe veranker je een kluis?
In dit blog vertellen we je graag meer over op welke manier je een kluis het beste kunt verankeren. Een
inbraakwerende kluis is standaard voorbereid om te verankeren in de vloer en/of muur. In de Europese normering is vastgelegd dat je een kluis met een gewicht tot 1000 kg deugdelijk moet verankeren. In veel gevallen wordt deze eis ook door verzekeraars overgenomen en gehanteerd. Dit is met name van toepassing bij inbraakwerende kluizen en als er contant geld en/of waardevolle kostbaarheden in de kluis liggen. Indien je handig bent en de kluis zelf wilt verankeren is dit mogelijk door een keilbout of houtdraadbout te gebruiken. Een andere optie is om een chemisch anker te gebruiken. Als je voor de laatste optie kiest is het wel verstandig om de instructie vooraf goed te lezen. Indien je de verankering door ons wilt laten uitvoeren is dit uiteraard tegen meerprijs mogelijk. Bel of mail dan met onze klantenservice voor advies.
Wat is een goede plek om een kluis te installeren?
Hoe en waar je een kluis het beste kan plaatsen is mede afhankelijk van de ondergrond. In veel gevallen is een betonnen ondergrond de meeste ideale optie om een kluis optimaal te kunnen verankeren. Op deze manier wordt het een inbreker vrijwel onmogelijk gemaakt om de kluis in een kort tijdsbestek uit te breken. Normaal gesproken is het afdoende om een kluis te mechanisch te verankeren met een houtdraadbout of keilbout. Plaats een kluis uit het zicht voor mogelijke inbrekers en zorg er wel voor dat je zelf nog makkelijk bij de kluis kan komen om er spullen in op te slaan. De juiste locatie is dus vrij toegankelijk maar ook niet te onopvallend. Indien je een kluis teveel in het zicht monteert bestaat de kans dat mogelijke inbrekers weten waar er iets te halen valt.
Kluis mechanisch verankeren met een keilbout
Verankering met een keilbout zorgt voor een grote treksterkte waardoor een kluis lastig is uit breken. Deze mechanische vorm van verankering zorgt ervoor dat de kluis stevig is verankerd. De hoogte van de treksterkte is onder andere afhankelijk van de diameter van de keilbout.
Enkele uitgangspunten:
- Diameter keilbout 10mm, treksterkte 400 kg in beton
- Diameter keilbout 12mm, treksterkte 710 kg in beton
- Diameter keilbout 16mm, treksterkte 1390 kg in beton
Kluis chemisch verankeren
De andere mogelijke optie voor een stevige verankering is het bevestigen met een chemisch anker. Het op de juiste manier toepassen van chemische verankering dient zorgvuldig te gebeuren. Het is van belang dat de gemaakte boorgaten zeer goed worden schoongemaakt, voordat de verankering plaats vind. Na installatie van het chemische anker moet je deze eerst volledig te laten uitharden. Pas daarna kan je de kluis belasten. De hoogte van de treksterkte is mede afhankelijk van de diameter van het chemische anker.
Enkele uitgangspunten zijn:
- Chemisch anker 8mm, treksterkte 740 kg in beton
- Chemisch anker 10mm, treksterkte 990 kg in beton
- Chemisch anker 12mm, treksterkte 1410 kg in beton
- Chemisch anker 16mm, treksterkte 2060 kg in beton
De kans is aanwezig dat je verzekering een aanvullende eisen heeft vastgelegd in de verzekeringspolis en dat er is aangegeven hoe je een kluis moet verankeren. In de Europese norm die wordt gehanteerd door veel verzekeraars is vastgelegd dat een juiste verankering een weerstand van minimaal 50kN (5000 kg) dient te hebben. Indien de verzekeraar vereist dat de verankering conform deze norm moet worden uitgevoerd is enkel chemische verankering voldoende. Dit is in de meeste gevallen alleen vereist bij hoge verzekerbare bedragen. In de meeste gevallen is het afdoende om een kluis te verankeren met een houtdraadbout of keilbout. Een
brandwerende kluis wordt in de praktijk niet altijd verankerd. Dit is echter mede afhankelijk van welke spullen je er in op wilt bergen. Indien je ook kostbaarheden in de brandvrije kluis wilt bewaren is het verstandig om de brandkast te verankeren.
Kluis verankeren met behulp van een plug en houtdraadbout
Je kunt een kluis ook verankeren met 2 of 4 houtdraadbouten. Als je dit op de juiste manier doet ontstaat er door deze manier van verankeren een treksterkte van ongeveer 100 kg. Een nadeel is dat je een houtdraadbout niet door een dubbele wand heen kan monteren. De kluis is dan namelijk niet maximaal vast te zetten omdat de plug niet aangetrokken kan worden.
Vloerkluis of muur inbouwkluis als alternatief
In bepaalde situaties is het verstandig om te kiezen voor een verankerbare
vloerkluis of
muurkluis. Dit type kluis bouwkundig te verankeren in de wand of vloer en daardoor vrijwel niet uit te breken. Bijkomende voordeel van een inbouwkluis is dat deze niet zichtbaar is voor inbrekers.