Rookmelders onderhouden en levensduur
Hoe lang gaat een rookmelder mee?
Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is de technische levensduur van een rookmelder ongeveer 10 jaar. De binnenkant van een brandmelder is voorzien van een rookkamer waarin een sensor aanwezig is. Deze sensor is gevoelig voor stof en insecten. In de praktijk ziet een rookmelder er aan de buitenkant vaak schoon uit. Aan de binnenkant is dit veelal een heel ander verhaal doordat stof zich in de loop van jaren ophoopt en de werking van de melder beïnvloed. Door slijtage wordt een rookmelder tegen het einde van de levensduur minder betrouwbaar en kunnen er vals meldingen ontstaan. Op de zij- of onderkant van de melder kan u een stickertje terugvinden waarop de productiedatum en advies vervangingsdatum staat vermeld.
Hoe onderhoud u een rookmelder?
Zoals besproken zijn rookmelders zeer gevoelig voor stof, spinnenwebben en insecten. Een vervuilde melder kan u laten schrikken doordat deze door vervuiling van de in rookmelder aanwezige sensor een onverklaarbaar vals alarm kan geven. Als u een rookmelder ophangt op plekken waar luchtcirculatie is zien wij nog vaker valse meldingen. Een rookmelder die is gemonteerd in de buurt van een (buiten) deur raakt sneller vervuild en slaat door de aanwezige circulatie van lucht eerder alarm. Zorg er dus voor dat u de aanwezige rookmelders met regelmaat voorzichtig schoon maakt. Doe dit tenminste 2 keer per jaar om onnodige slijtage en de kans op vals meldingen zoveel mogelijk te voorkomen. Als geheugensteun kan u bijvoorbeeld als de zomertijd en wintertijd in gaat de melders een reinigingsbeurt geven.
Hoe maak ik mijn rookmelder schoon?
Een rookmelder kan alleen vrij van stof en in een schone omgeving optimaal functioneren. Te vaak raakt een rookmelder vervuild en zit er een hoop stof aan de binnenkant van de melder. Gebruik bij het schoonmaken van een rookmelder geen schoonmaakmiddelen en water. U kan de rookmelders die in uw woning aanwezig zijn het beste 1 keer per maand reinig. Maak alleen de buitenkant en zijkant van de melder schoon en maak hierbij gebruik van de zachte borstel van een stofzuiger. Indien de buitenkant erg vies kan u ter ondersteuning ook een lichtvochtige doek gebruiken. Op stofgevoelige plekken of ruimtes waar dampvorming aanwezig is kan u het beste een hittemelder monteren. Een thermische melder is minder gevoelig voor omgevingsinvloeden en reageert op een snelle stijging van de temperatuur en niet op rookontwikkeling.
Als u gaat verbouwen of andere werkzaamheden gaat uitvoeren waarbij veel stof kan vrijkomen kan de rookmelders het beste voorzien van een stofhoes. De stofhoes zorgt ervoor dat de rookmelder niet vervuild kan raken tijdens de werkzaamheden. Deze hoes kan u ook gebruiken indien u de plafonds gaat schilderen in de praktijk kan het dan nog handiger zijn om de melders tijdens de schilder werkzaamheden tijdelijk te verwijderen. Vergeet niet om de melders weer terug te plaatsen na de werkzaamheden of de rookmelders weer op te hangen.
Samenvatting:
- Stof de rookmelder bij voorkeur 1 keer per maand af.
- Gebruik hiervoor zeker 2 keer per jaar een stofzuiger en reinig de melders met behulp van een zachte stofzuiger borstel.
- Gebruik ter ondersteuning indien de buitenkant van de melder erg vies een licht vochtige doek.
- Gebruik nooit water of schoonmaakmiddelen
- Reinig enkel van buiten naar binnen en maak de melder dus niet open, de in de rookmelder aanwezige rookkamer met sensor en techniek is namelijk erg gevoelig.
- Indien een rookmelder op 230v netstroom is aangesloten moet u voordat uw melder gaat reinigen de stroom uitschakelen in de meterkast