Menu
Incl. btw Excl. btw
EUR
Pictogrammen

Iedereen wil graag veilig zijn en zich veilig voelen. De enige manier waarop dat lukt, is door het treffen van maatregelen. Maar alleen daarmee bent u er nog niet. Die maatregelen moeten bekend zijn en goed gebruikt worden. Dit geldt voor medewerkers en bezoekers van uw bedrijf of organisatie. Daarom zijn veiligheidspictogrammen ontzettend belangrijk.

Veiligheidspictogrammen

Iedereen wil graag veilig zijn en zich veilig voelen. De enige manier waarop dat lukt, is door het treffen van maatregelen. Maar alleen daarmee bent u er nog niet. Die maatregelen moeten bekend zijn en goed gebruikt worden. Dit geldt voor medewerkers en bezoekers van uw bedrijf of organisatie. Daarom zijn veiligheidspictogrammen ontzettend belangrijk.

Met veiligheidspictogrammen laat u zien welke maatregelen u heeft getroffen om de veiligheid te waarborgen. Een veiligheidspictogram laat bijvoorbeeld zien waar de nooduitgang is. Of waar een brandblusser hangt. 

Pictogrammen die te maken hebben met veiligheid zijn er in veel verschillende vormen. De meest voorkomende categorieën zijn: 

  • Brandpreventie
  • Eerste hulp
  • Waarschuwing
  • Verbod 

Brandpreventie 

Een van de bekendste en meest gebruikte veiligheidspictogrammen is die van brandpreventie. Tekst en uitleg zijn niet nodig omdat iedereen het plaatje meteen begrijpt.  

De pictogrammen die gebruikt worden om aan te geven waar de brandpreventie producten in het pand hangen, zijn altijd rood met wit. De achtergrond is rood en het pictogram is wit, zodat ze goed herkenbaar zijn voor iedereen. 

U kunt met een pictogram aangeven dat er een brandmelder aanwezig is. En er zijn aparte pictogrammen om de plaats van een brandblusser en een brandslang te laten zien. U kunt kiezen voor een sticker of een panoramabordje. Het voordeel van een panoramabordje: het is zichtbaar van grotere afstand en van twee kanten omdat het uitsteekt. 

Eerste Hulp

Deze pictogrammen zijn altijd groen met wit. Het ‘hoofd ’pictogram heeft een duidelijk wit kruis op een groene achtergrond. Hiermee maakt u duidelijk waar de EHBO en BHV artikelen te vinden zijn in het pand. De andere pictogrammen in deze categorie hebben allemaal te maken met de veiligheid als er een ongeluk gebeurt of andere hulp nodig is. 

Nooduitgang

Het markeren van de weg naar de nooduitgang is erg belangrijk. Als zich een noodgeval voordoet, weten zelfs mensen die niet bekend zijn met de vluchtroute, welke kant ze op moeten. Een pictogram van een nooduitgang kent eigenlijk iedereen.  Kies de pictogrammen zorgvuldig, want ze zijn verkrijgbaar met een pijl naar links, rechts, rechtdoor of naar beneden. Plaats de stickers of bordjes op goed zichtbare plekken. Er zijn ook lichtgevende pictogrammen. Dat is wel zo handig als de stroom uitvalt. 

Verzamelplaats

Een veiligheidspictogram dat aangeeft waar iedereen zich moet verzamelen na het verlaten van het pand. U ziet ze nogal eens op een parkeerplaats staan. Als evacuatie nodig is, zal een van de BHV’ers aan iedereen de instructie geven om zich te verzamelen bij dit bord. Voor BHV’ers is het erg belangrijk dat mensen die instructie opvolgen. Zij kunnen dan tellen of alle personen, die aanwezig waren op het moment van de evacuatie, het pand daadwerkelijk hebben verlaten. 

Oogdouche

Als een medewerker iets in het oog krijgt wat direct uitgespoeld moet worden is het fijn dat er een oogdouche aanwezig is. Snelheid van handelen is bij oogletsel van groot belang. Met een pictogram maakt u meteen duidelijk dat deze eerste hulp voor de ogen beschikbaar is in uw bedrijf en waar deze zich bevindt. 

Waarschuwing

Veiligheid betekent ook waarschuwen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met een opvallend pictogram kunt u dit misschien voorkomen. De waarschuwingsborden zijn driehoekig van vorm en geel van kleur. De afbeeldingen zijn zwart. Deze pictogrammen vallen dus goed op en dat is precies de bedoeling. 

Welke gevaren lopen medewerkers in uw bedrijf? Zijn er ontvlambare stoffen aanwezig of rijden er heftrucks rond? Maak duidelijk waar het gevaar dreigt. Hetzelfde geldt voor elektrische spanning en risico op vallen bij hoogteverschil. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 

Overal waar een waarschuwingsbord of -sticker aanwezig is, maakt u duidelijk dat er kans is op gevaar en dat men extra voorzichtig moet zijn.  

Verbod

In sommige gevallen is waarschuwen niet voldoende om gevaar te voorkomen. Dan kunt u niet anders dan kiezen voor een verbod. De veiligheidspictogrammen die een verbod aanduiden, lijken op de verkeersborden. Rond van vorm, een witte achtergrond en een rode rand. En een rode streep diagonaal eroverheen.

Veiligheid moet altijd voorop staan. Het bekendste pictogram hiervan is tegenwoordig ‘roken verboden’. Hiermee slaat u twee vliegen in één klap. Het verhoogt de (brand)veiligheid en u werkt mee aan een rookvrije generatie. 

Wordt er in uw bedrijf gewerkt met gevaarlijke en/of brandbare stoffen? Dan is het pictogram ‘vuur, open vlam en roken verboden’ van toepassing. Dit verbod is heel gebruikelijk bij een tankstation bijvoorbeeld.

Prijs
Min Max
Sluiten
Allesveilig.nl is al sinds 2008 een vertrouwd adres op het gebied van beveiligingsproducten. In onze webwinkel kunt u de beste merken bestellen voor gunstige prijzen. Daarnaast heeft onze ervaren klantenservice alle vakkundige kennis in huis om u te adviseren en waar nodig te ondersteunen. Ons centrale magazijn is gevestigd in Breda. Hier beheren wij een grote eigen voorraad zodat bestelde producten direct worden ingepakt en uw bestelling binnen 24 uur wordt verzonden. Wij zijn meervoudig gecertificeerd en officieel dealer van een groot aantal A-merken. Zo bent u bij ons aan het juiste adres als u opzoek bent naar artikelen voor het brandveilig maken van uw woning of bedrijf. Wij verkopen betrouwbare en gecertificeerde rookmelders, koolmonoxidemelders, gasmelders of hittemelders. Ook leveren wij goedgekeurde brandblussers, blusdekens en vluchtladders van alle bekende fabrikanten. Heeft u vragen over onze producten of wilt u advies ontvangen op basis van uw unieke situatie? Neem dan contact op met onze klantenservice via +31 (0)88 - 123 0 888. Wij zijn u graag van dienst.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »