Menu
EUR
Wat te doen bij brand?

Wat te doen bij brand?

Wat moet u doen bij brand?

Een brand kan binnen enkele minuten uitmonden in een grote brand die jezelf niet meer kunt blussen. Een woonhuis kan dan ook al binnen 5 minuten volledig in brand staan. Het inademen van rook veroorzaakt de meeste dodelijke slachtoffers. Mensen worden in de praktijk vaak tijdens de slaap overvallen en niet op tijd gewekt.

Tips om jezelf en gezinsleden in veiligheid te brengen bij brand

 1. Eigen veiligheid voorop

  Stop direct met alles wat u aan het doen bent. Alarmeer vervolgens iedereen die en de woning aanwezig is en probeer zo min mogelijk rook in te ademen.

 2. Probeer de situatie in te schatten

  Kijk of de brand zich nog in een beginstadium bevind en of deze nog te blussen is met behulp van een brandblusser of blusdeken. Indien u ervoor kiest om zelf te gaan blussen, doe dit dan snel en volg de instructies die op het blusmiddel staan vermeld. Kijk alvast goed naar welke vluchtroute u kunt gebruiken en blijf rustig. Indien u op een etage bent kan een vluchtladder een ideale oplossing zijn op veilig te vluchten, dit reduceert de kans op brandwonden en het inademen van rook aanzienlijk. Probeer bij twijfel, direct om jezelf en uw familie in veiligheid te brengen door naar buiten te gaan.

 3. Informeer de hulpdiensten

  Bel 112, vraag naar de brandweer en geef duidelijke instructies over uw adres. Beschrijf de brand en de omstandigheden zo helder mogelijk. Geef aan de centralist aan met hoeveel mensen u in het huis aanwezig bent en of er nog mensen binnen zijn.

 4. Verleen hulp

  Informeer de buren, zodat ze weten wat er aan de hand is. Ga de woning niet meer in: rook is giftig. De brandweer arriveert gemiddeld in 5 tot 8 minuten. Geef als de brandweer arriveert aan of er nog mensen in de woning aanwezig zijn.

Wat kunnen de hulpdiensten doen bij brand?

Bij een oproep van een brand worden veel hulpverleners opgeroepen. Deze hulpverleners zijn gespecialiseerd om onder druk taken uit te voeren. Wat de diensten doen en wat de verantwoordelijkheden zijn staan hieronder omschreven.

De belangrijkste taak bij brand is het blussen van de brand. Hiervoor is de brandweer gemiddeld binnen 8 minuten na alarmering aanwezig met een tankautospuit. Om de brand vanuit de hoogte te bestrijden kan ook een autoladder ingezet worden.

Redden van slachtoffers

Het redden van slachtoffers is de taak van de brandweer. Met hun speciale uitrusting kunnen ze een gebouw vol rook in om slachtoffers eruit te halen.

Medische verzorging

Slachtoffers van brand hebben vaak last van rookvergifting of brandwonden. Ambulancepersoneel verleent direct hulp en vervoert slachtoffers naar het ziekenhuis.

Ontruiming en opvang

Omdat rook gevaarlijk is, moeten omwonenden bij grote branden soms tijdelijk hun huis verlaten. Als mensen zelf geen opvang kunnen regelen doet de gemeente dat.

Afzetten en onderzoek

De politie zet de plek van het incident af, zodat de hulpdiensten er veilig kunnen werken. Wanneer er sprake is van een verdachte brand doet de politie onderzoek of er sprake is van opzet.

Wat u zelf nog meer kunt doen

Brand is sneller dan de brandweer. Zorg er daarom voor dat jezelf en eventuele gezinsleden zijn voorbereid. Het kan ongeveer 8 minuten duren voor dat brandweer arriveert en in de tussentijd zal u uzelf moeten redden. Onderstaand enkele tips van Allesveilig.nl.

Maak een vluchtplan

Hoe komt u buiten als u in uw slaapkamer bent en de trap staat in brand? Het is slim om hier van te voren over na te denken. Bedenk wat vanuit verschillende kamers de snelste vluchtroute naar buiten is. Bepaal een alternatieve, tweede vluchtroute. Denk eventueel aan een extra route door een vluchtladder aan te schaffen. Oefen de vluchtroute met uw ogen dicht. Bij brand bestaat de kans dat u letterlijk geen hand voor ogen ziet. Bespreek de vluchtroutes met uw huisgenoten. Maak afspraken over wie voor wie zorgt. Kleine kinderen, mensen met een beperking en huisdieren hebben hulp nodig. Sluit tijdens het vluchten de deuren achter u. Een dichte deur kan brand tot 20 minuten vertragen.

Zorg ervoor dat er geen afgesloten deuren zijn zonder sleutels. Leg de huissleutels op een vaste plek.

Na een brand kunt u soms voor langere tijd uw huis niet meer in. Heeft u een plek waar u terecht kunt, bijvoorbeeld bij familie of vrienden.

Monteer rookmelders

Waar horen rookmelders te hangen?

Rookmelders horen in de vluchtwegen. Dit zijn: de hal, de overloop, of ruimten waardoor vanuit de slaapkamer gevlucht kan worden.

Volg de vluchtweg vanaf de verst gelegen slaapkamer tot de voordeur: elke ruimte in de vluchtweg die afgesloten wordt door een deur, moet van een rookmelder zijn voorzien.
 
Houd altijd afstand van lampen, ventilatieroosters, badkamer en keuken. Hang de rookmelders zo hoog mogelijk aan het plafond met dubbelzijdig tape of schroeven

Meer informatie over het onderhouden van een rookmelder kan u vinden in een eerder blog.

Een brandblusser en blusdeken kopen

Als de brand nog beperkt is (minder dan een halve meter hoog) en als er (bijna) nog geen rookontwikkeling is, dan kun u de brand zelf proberen te blussen. Een brandblusser kopen is een relatief goedkope en praktische oplossing en is een uitermate effectief blusmiddel dat direct inzetbaar is. Een blusdeken is een uitstekend alternatief voor het blussen van een beginnende brand. Bijvoorbeeld wanneer iemands kleren in brand staan, bij vlam in de pan of bij brand door kortsluiting in een televisietoestel. Zorg er wel altijd voor dat uw handen goed afgeschermd zijn .

Oefen het gebruik van een blusser of een branddeken. Laat uw brandblusser jaarlijks controleren bij de leverancier. Zo weet u zeker dat deze ook echt werkt als u hem nodig hebt. Bij een vlam in de pan: gebruik nooit de brandblusser en ook geen water. Dit verergert de brand alleen maar. Gebruik een blusdeken, natte lap of nog beter: schuif er een passende deksel overheen.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!