Menu
EUR
Brandklassen en Blusmiddelen

Brandklassen en Blusmiddelen

Welke brandklasse met welk blusmiddel bestrijden? 

Voordat we beginnen met het blussen, is het zaak om te weten welk vuur er woedt. Ben jij bekend met de verschillende brandklassen of raken ze misschien nog door elkaar? In dit blog en in de video gaan we dieper in op de diverse brandklassen en de meest effectieve blusmiddelen die hierbij gebruikt kunnen worden. Het is van belang om goed te realiseren om wat voor soort brand het precies gaat en op welke manier je deze het beste kunt doven. Elk type brand vraagt namelijk om een eigen specifieke aanpak en blustechniek.

Brandklassen

De indeling in brandklassen volgt een oplopende schaal: hoe hoger de positie op de lijst, hoe minder vatbaar de materialen zijn voor brand. Klasse A vertegenwoordigt de minst brandbare materialen, terwijl klasse F zeer ontvlambaar is. Het toewijzen van materialen aan een specifieke klasse is afhankelijk van verschillende factoren, zoals vlamtijden, temperatuur en rookontwikkeling.

  • Brandklasse A: Vaste stoffen
  • Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
  • Brandklasse C: Gassen
  • Brandklasse D: Brandbare metalen
  • Brandklasse E: Vervallen in Nederland
  • Brandklasse F: Oliën en vetten

Brandklasse A: Vaste stoffen

Klasse A betreft branden die voorkomen in vaste materialen zoals ze doorgaans aangetroffen worden in huizen en kantoren: meubels, kledingstukken, gordijnen en hout. Deze categorie omvat zowel klasse A1, waarbij het materiaal geen bijdrage levert aan de verheviging van de brand, als klasse A2, waarbij het materiaal een beperkte bijdrage levert. Voor een brand in deze klasse volstaat een waterblusser of een schuimblusser.

Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen

In deze specifieke groep worden items zoals benzine, olie en vetten opgenomen. Een waterblusser is geen geschikte keuze in dit geval. Om een brand van klasse B te bestrijden, zijn een sproeischuimblusser of poederblusser meer doeltreffend.

Brandklasse C: Gassen

De derde categorie - Klasse C - omvat branden die ontstaan door gassen zoals aardgas en LPG. Het is van essentieel belang om allereerst de gastoevoer te onderbreken, zodat het vormen van een gaswolk voorkomen wordt. Deze wolk kan namelijk uitermate explosief zijn. Om een brand veroorzaakt door gas effectief te bestrijden, is een poederblusser de meest geschikte keuze.

Brandklasse D: Brandbare metalen

Deze categorie omvat metalen zoals aluminium of lithium, waarvan we batterijen vinden die dagelijks in onze huizen worden gebruikt. Voor branden van klasse D zijn speciale poederblussers vereist.

Brandklasse E: Elektrische branden (inmiddels vervallen)

In Nederland is deze categorie niet meer relevant. Brandklasse E refereert naar branden die veroorzaakt worden door elektrische problemen, bijvoorbeeld kortsluiting. Omdat in dit specifieke geval het apparaat zelf in brand staat en niet de elektriciteit op zich, wordt deze klasse niet meer toegepast in Nederland. Een vergelijkbare brand valt nu onder Klasse A of B. In zo'n situatie dient eerst de elektriciteit uitgeschakeld te worden alvorens gebruik gemaakt kan worden van blusmiddelen geschikt voor Klasse A of B. Let op: water of schuim zijn niet geschikt om dit soort branden te blussen.

Brandklasse F: Oliën en vetten. 

Ten slotte hebben we klasse F, die betrekking heeft op branden die ontstaan door de verhitting van oliën en vetten. Het is belangrijk op te merken dat een brand alleen als zodanig wordt geclassificeerd wanneer er meer dan 5 liter vloeistof in brand staat. De meest geschikte manier om dit soort brandjes te blussen, is met behulp van een sproeischuimblusser of een vetblusser.

Brandklassen en blusmiddelen: 

In een gebouw zijn meestal één of twee brandklassen. In een kantoorgebouw is doorgaans enkel brandklasse A (vaste stoffen) van toepassing. De vuistregels met diverse soorten gebouwen:
  1. Kantoren, magazijnen, appartementen zonder noemenswaardige extra brandbare materialen worden de volgende brandblussers gebruikt:
  2. In technische ruimtes en de professionele horecakeuken is deze brandblusser in gebruik
  3. Frietkramen en professionele keukens waar met vetten wordt gewerkt, wordt voornamelijk de volgende brandblusser gebruikt:
Opgelet: Heb je specifiek advies gekregen van de brandweer? Volg dan altijd de instructies in hun rapport!

Meer informatie:

  Tabel brandklassen en blusmiddelen in pdf downloaden

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!