Menu
EUR
Brandpreventieweken 2018

Brandpreventieweken 2018

Brandpreventieweken 2018 bij Allesveilig.nl

Sinds 1999 worden er in Oktober campagnes gestart met als doel de voorlichting te geven over brandveiligheid en brandpreventie. Dit jaar is het thema ‘Hé, doe de deur dicht!’

‘Hé, doe de deur dicht!’
De campagne voor de aankomende brandpreventieweken heet “Hé, doe de deur dicht!” om zo de risico’s van rookverspreiding zichtbaar te maken. De campagne richt zich op het jonge gezin. Het doel is om ouders van jonge kinderen maatregelen te laten treffen voor een brandveilige woonomgeving voor zichzelf en hun kleintjes. Natuurlijk kan iedereen deze maatregelen toepassen maar in het bijzonder is de campagne bedacht om de niet zelfstandig mobiele en verminderd mobiele personen in veiligheid te brengen bij brand en rookvorming.

Welke maatregelen zijn dit dan?
De naam van de campagne “Hé, doe de deur dicht!” verklapt de belangrijkste maatregel die de brandweer graag onder de aandacht wil brengen voor een veiligere woonomgeving. Namelijk, doe de tussendeuren dicht. Dit voorkomt dat de gevaarlijke giftige rook die bij een brand vrijkomt zich snel verspreid. Als er brand uitbreekt en de tussendeuren zijn gesloten blijkt uit onderzoek dat je twee keer zoveel tijd hebt om jezelf en de medebewoners in veiligheid te brengen. Als de tussendeur open staat ontstaat er in het testvoorbeeld na 3.5 minuut al een niet overleefbare situatie terwijl dit meer dan 10 minuten is wanneer de tussendeuren dicht zijn. Het structureel sluiten van de tussendeuren kan dus levens redden!

Het blijkt echter uit een onderzoek dat 39% van de Nederlanders ‘s nachts de binnendeuren open laten staan. Redenen hiervoor zijn dat ze zo de kinderen beter kunnen horen of dat de rookmelders alleen met de deuren open te horen zijn. Dit is volgens de brandweer niet handig en onnodig.

Wat kun je nog meer doen?
Ten eerste is een goede rookmelder van groot belang. Uit het onderzoek ‘Gebrand op inzicht’ van de Brandweeracademie blijkt er heel veel rookmelders niet naar behoren werken of verkeerd zijn geplaatst. Zorg ervoor dat je goede rookmelders koopt en deze op de juiste plekken ophangt. Maak de rookmelders regelmatig schoon en test ze regelmatig. Wat ook belangrijk is, is dat je de rookmelder kunt horen in alle vertrekken. Is dit niet het geval dan is het verstandig om koppelbare rookmelders aan te schaffen en deze in de verblijf/slaapvertrekken en in de doorgangen te hangen. Wanneer één melder rook detecteert zal de rest ook een melding geven. Hierdoor is de kans dat je (sneller) wakker wordt bij rook of brand een stuk groter.

Naast het ophangen van de juiste rookmelders kun je ook een vluchtplan maken met je gezin. Zorg ervoor dat je vooraf bespreek welke route je neemt en wie de kinderen en huisdieren in veiligheid brengt. Als de kinderen oud genoeg zijn kun je deze vluchtroute ook met ze oefenen. Dit kun je overdag doen zodat ze geen paniek ervaren. Daarnaast is het handig om ze het geluid van de rookmelder te laten horen. Bedenk ook hoe je de minder mobiele gezinsleden veilig uit de woning kan krijgen.

Hieronder de belangrijkste stappen bij brand:
 

  • Blijf rustig
  • Waarschuw de huisgenoten
  • Vlucht via de afgesproken veilige route
  • Sluit alle deuren achter je
  • Verzamel op een vooraf afgesproken plaats buiten
  • Bel 112


Bron: www.brandpreventieweek.nl

Deze blogs leggen uit hoe een rookmelder werkt en wat je nog meer kunt doen bij brand:

Rookmelders redden levens

Wat te doen bij brand  

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!