Menu
EUR
CO2 meters en CO melders, wat je moet weten

CO2 meters en CO melders, wat je moet weten

CO2 of kooldioxide en CO of koolmonoxide 

Een CO melder meet de hoeveelheid gevaarlijke CO in de atmosfeer en registreert dat er onvolledige verbranding ergens plaatsvindt. Een CO2 of koolstofdioxide meter meet daarentegen de verhouding van CO2 in de lucht en waarschuwt wanneer er geventileerd moet worden. Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen. CO2 komt beperkt voor in de natuurlijke atmosfeer. 

Hoge concentraties in een bepaalde ruimte kunnen resulteren in hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Onvoldoende ventilatie kan hiervan de oorzaak zijn. Hoofdpijn en duizeligheid zijn de meest gemelde symptomen. Bij een matige vergiftiging: verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.

Gevaren van koolmonoxide (CO)

Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of defecte verbrandingstoestellen. Het gas ontstaat bij een onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals aardgas, olie, benzine of hout door zuurstoftekort. Een slecht werkende of foutief aangesloten afvoer kan ook CO vrijlaten; een zwaar gas dat snel in het bloed wordt opgenomen en zich snel in een ruimte verspreidt. In slecht geventileerde ruimtes is de kans op CO-vergiftiging groot. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ventileren in ruimtes met verwarmingsinstallaties. CO is gevaarlijk omdat het geur-, smaak- en reukloos is en daardoor niet door onze zintuigen waargenomen kan worden.

CO concentraties en symptomen

Hieronder vindt u een tabel met verschillende concentraties van koolmonoxide (CO) in de lucht, het bijbehorende percentage CO en de symptomen die kunnen optreden bij blootstelling.

CO (ppm) % CO in lucht Symptomen
100 0,01  
200 0,02 Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid.
400 0,04 Intense hoofdpijn. Levensgevaar na 3 uur.
800 0,08 Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid. Na 45 minuten bewustzijnsverlies. Na 2 - 3 uur overlijden.
1600 0,16 Ernstige symptomen na 20 minuten,

Bron: Antigifcentrum

De koolmonoxidemelder redt levens

Koolmonoxide is dus een gevaarlijk giftig gas dat snel in het bloed wordt opgenomen en bekend staat als sluipmoordenaar. Bij verhoogde concentraties in een ruimte kan CO-vergiftiging optreden. Koolstofmonoxide wordt vaak onderschat en niet tijdig herkend als mogelijke oorzaak bij een ongeval. Alleen al in Nederland vallen er elk jaar circa tien dodelijke slachtoffers en worden honderden personen met een koolmonoxidevergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je tijdig bij gevaarlijke CO-concentraties. De eerste stap naar een veilig binnenklimaat is meten, want meten is weten

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder meet continu de CO-concentratie in de lucht en slaat alarm bij gevaarlijk hoge niveaus. De sensor meet continu de concentratie van koolmonoxide in de lucht. Bij blootstelling aan hogere concentraties ondergaat de sensor een chemische reactie. Een alarm wordt geactiveerd bij gevaarlijk hoge niveaus van koolstofmonoxide. De CO-melder gaat in alarm bij gevaarlijk hoge CO-concentraties. Deze melder kan levens redden en is een must voor elk gezin.

De melder kan worden gevoed door vervangbare alkalinebatterijen, duurzame lithiumbatterijen, of netstroom met een back-up batterij. Lithiumbatterijen gaan net zo lang mee als de melder zelf. 

Vermijd plaatsen met tocht, vocht, direct boven hittebronnen, achter gordijnen of meubels, en dode hoeken zonder luchtstroom. Een koolmonoxidemelder neemt verhoogde concentraties koolmonoxide waar en slaat alarm als de grenswaarde gedurende een bepaalde periode overstegen wordt. De CO-melder werkt volledig zelfstandig en meet elke minuut of er in de ruimte een verhoogde concentratie koolstofmonoxide aanwezig is (zie ook onder; FAQ voor het optimaal plaatsen). 

De meetranges voor koolmonoxide worden uitgedrukt in zeer nauwkeurige ppm waarden (afkorting voor parts per million). Hoe snel een CO-melder alarm slaat, is mede afhankelijk van de grootte van een ruimte en hoeveelheid ventilatie er in de ruimte aanwezig is. Daarnaast is van invloed welke luchtstromen er zijn en waar en in welke hoeveelheden de koolmonoxide de ruimte binnenkomt.

Naast koolmonoxidemelders zijn er gecertificeerde gasmelders die geschikt zijn voor het direct detecteren van aardgas, propaan en butaan. De hittemelder is handig op plaatsen waar veel (water)damp of andere gassen aanwezig kunnen zijn, zoals de keuken, badkamer en garage (op locaties waar rookmelders te vaak een vals alarm kunnen geven).

Montage- en koolmonoxidemelder

Het is raadzaam om een koolstofmonoxidemelder te monteren op plekken waar een verhoogde kans is op concentraties koolmonoxide. Dit kan in de buurt van een geiser, cv-ketel, gaskachel of andere installatie zijn. Een open haard is ook een mogelijke CO-bron. Daarnaast is het verstandig om een CO-alarm te installeren in verblijven waar u regelmatig bent zoals de slaapkamer of woonkamer. Als er koolstofmonoxide vrijkomt is het van groot belang dat u zo snel mogelijk bent gewaarschuwd.

Op welke plek monteer ik een CO-melder?

  • Elke ruimte met een verbrandingsapparaat of open verbrandingshaard
  • Slaapverblijven
  • Ruimtes waar mensen voor een langere periode aanwezig zijn, bijvoorbeeld een werk- of woonkamer in de buurt van een verbrandingsapparaat.

Te vermijden plaatsen:

  • In direct omgeving van een kooktoestel
  • In kleine afgesloten of vochtige ruimtes
  • Tochtige plekken of hoeken
  • Direct boven een hittebron zoals radiatoren
  • Achter gordijnen en meubels

Goedgekeurde koolmonoxidemelder

De CO-melders in onze webshop voldoen aan de Europese norm EN 50291 en zijn zorgvuldig gekalibreerd voor nauwkeurige detectie. Wij bieden alleen de beste merken aan, zodat u zeker bent van betrouwbare bescherming. Een vergiftiging door koolstofmonoxide kan voorkomen worden dankzij een koolstofmonoxide of CO-melder.

De koolmonoxidemelder kan op verschillende manieren worden gevoed. U kunt hierbij kiezen voor een melder die is voorzien van een vervangbare alkaline batterij of voor een CO-melder die is uitgerust met een duurzame lithium batterij. Het voordeel van een koolmonoxine melder met lithium batterij is dat de voeding net zo lang mee gaat als de melder zelf. Tijdens de levensduur van de CO-melder hoeven er dus geen batterijen te worden vervangen.

Koolstofdioxide 

Een CO2-meter bewaakt de kwaliteit van lucht in binnenruimtes. De sensor geeft nauwkeurig de hoeveelheid CO2 weer (in onderdelen per miljoen) zodat u snel kunt ingrijpen bij een slechte luchtkwaliteit. Bij gevaarlijk hoge concentraties van koolstofdioxide zal de CO2-melder in alarm gaan. Zo weet je precies wanneer het noodzakelijk is om extra te ventileren en te reinigen. Door actief CO2-niveaus te monitoren, draagt een CO2 melder of monitor bij aan de luchtkwaliteit en een gezondere omgeving.

 


 

Hoe weet ik of een koolmonoxidemelder nodig is in huis?

Het is essentieel om een koolmonoxidemelder te hebben als je een apparaat gebruikt dat brandstof verbrandt, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, open haard of zelfs een auto in een aangesloten garage. Koolmonoxide (CO) is een reukloos, kleurloos en smaakloos gas dat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood als het niet wordt gedetecteerd. Een koolmonoxidemelder kan levensreddend zijn door je tijdig te waarschuwen voor de aanwezigheid van dit gevaarlijke gas.

Waar moet ik mijn koolmonoxidemelder installeren voor optimale veiligheid?

Plaats koolmonoxidemelders dicht bij slaapkamers en op elke verdieping van je huis om ervoor te zorgen dat het alarm hoorbaar is wanneer je slaapt. Installatie dient minimaal 15 centimeter onder het plafond te zijn als de melder aan de wand hangt, of minstens 30 centimeter van de muur als deze aan het plafond hangt. De optimale plaats en hoogte van een CO-melder hangen af van de situatie. Vermijd het plaatsen van CO-melders in de buurt van brandstof verbrandende apparaten zelf, aangezien dit vals alarm kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de melder ook niet wordt geblokkeerd door meubels of gordijnen.

Hoe test en onderhoud ik de CO melder om zeker te zijn van de functionaliteit?

Test je koolmonoxidemelder regelmatig, idealiter maandelijks, door de testknop op het apparaat te gebruiken. Dit verzekert dat de melder correct functioneert en klaar is om te waarschuwen voor gevaarlijke CO-niveaus. Vervang de batterijen volgens de instructies van de fabrikant, meestal eens per jaar, tenzij je melder een verzegelde batterij heeft die de hele levensduur van de melder meegaat. Stof de melder af en gebruik een stofzuiger om de buitenkant schoon te maken zonder chemische reinigingsmiddelen te gebruiken, die de sensoren kunnen beschadigen.

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!