Menu
EUR
Een goedgekeurde blusdeken kopen in onze webshop

Een goedgekeurde blusdeken kopen in onze webshop

Een blusdeken is ideaal voor het doven van beginnende branden

De branddeken wordt veel gebruikt voordat een brandblusser nodig is zodat je effectief kunt handelen tegen een beginnende brand. De deken zit in een brandveilige houder en zorgt ervoor dat de brand wordt afgesloten van zuurstof waardoor deze dooft.

Het is van belang om goed te kijken waar de je blusdeken ophangt zodat deze voor iedereen toegankelijk is die in staat is deze te gebruiken. Het is in ieder geval aan te raden een blusdeken in de keuken op te hangen binnen handbereik van het kookstel maar niet te dicht op de vlam. Zo kun je binnen enkele seconden de branddeken gebruiken. Tip: Koop en blusdeken die voldoet aan de norm NEN-EN1869. Let er ook op dat sommige blusdekens niet geschikt zijn voor het blussen van vetbranden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Als je er op tijd bij bent kan een branddeken het verschil maken tussen "ongelukje" en "ramp". Door de beginnende brand in de kiem te smoren voorkom je een grote uitslaande brand met eventueel veel schade en gewonden tot gevolg. Wanneer de blusdeken niet voldoende is voor de beginnende brand biedt te brandblusser de oplossing. Een blusdeken is daarnaast perfect voor het doven van in brand staande personen omdat je op een snelle manier de zuurstof bij de brand weg kan nemen. Vergeet naast de branddeken en de brandblusser niet om goede rook en hittemelders op te hangen zodat je op tijd gewaarschuwd wordt bij brand en rookvorming. Zo is je leefomgeving optimaal beschermt tegen brand.

Hoe werkt een blusdeken?

Het is belangrijk om het juiste formaat branddeken aan te schaffen. Kijk naar de omgeving en schat in welke brand er zou kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld bij vlam in de pan gebruik je een kleinere blusdeken dan in een werkplaats met gevaarlijke stoffen. Ook moet je er voor zorgen dat mensen met diverse lengtes bij de deken kunnen komen.

De deken zit in een brandveilig omhulsel en heeft twee handvatten waarmee je de deken met één ruk van de wand kunt halen. Daarna vouw je het deken uit en houd je hem voor je. Zorg ervoor dat je je handen bedekt hebt met deken voordat je de brandhaard te lijf gaat. Dit kun je doen door de punten vast te houden en je polsen dan éénmaal rond te draaien zodat de punten over je handen vallen. Bescherm je lichaam zo veel mogelijk met de deken en houd hem op ooghoogte zodat je gezicht ook deels bedekt is. Benader de brand rustig maar resoluut en bedek het vuur in één beweging. Laat de deken de volledige brand goed insluiten. Na afloop moet je de blusdeken zeker een half uur laten liggen zodat hij deze kan afkoelen en het risico op herontbranding voorkomen wordt.

Het blussen van een in brand staand persoon met een blusdeken

Als je een persoon wilt doven dan kun je de persoon het beste neerleggen. Daarna wikkel je de persoon in de blusdeken, beginnend bij zijn kin en vervolg tot aan zijn voeten. Zo voorkom

je "schoorsteenwerking". Wrijf over de deken zodat alle zuurstof verdwijnt en de brand dooft. Zodra het vuur gedoofd is kun je de persoon koelen met water.

Tips op een rij

- Gebruik de blusdeken niet wanneer de brand groter is dan de deken!
- Hang de blusdeken binnen handbereik.
- Gebruik de blusdeken bij kleine branden zoals asbak, barbecue, beeldscherm of een persoon.
- Bedek je handen en gezicht goed voordat je de brand te lijf gaat.
- Gebruik bij vlam in de pan bij voorkeur een passende deksel in plaat van een blusdeken.
- Als de blusdeken in een openbare ruimte gebruikt wordt dan is het handig een herkenbare sticker in het zicht te hangen boven de blusdeken.
- Een blusdeken is voor éénmalig gebruik. Je kunt hem niet hergebruiken als hij uit de verpakking is.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!