Menu
EUR
Goedgekeurde rookmelders voor Vereniging van Eigenaren

Goedgekeurde rookmelders voor Vereniging van Eigenaren

Zorg als Vereniging van Eigenaren voor goedgekeurde rookmelders

Er zijn in Nederland namelijk redelijk wat normen en eisen waaraan een rookmelder moet voldoen om goedgekeurd te worden voor flatwoningen, nieuwbouwwoningen, studentenpanden of renovatieprojecten. We hebben het dan over normen en wettelijke voorschriften van de woningwet, het Bouwbesluit, de NEN 2555 en de NEN-EN 14604. Ik zal hieronder een kleine uitleg en samenvatting geven zodat je de juiste keus kunt maken als het om veilige rookmelders gaat.

Korte uitleg normen en eisen

In de Woningwet wordt gerefereerd aan de eisen in het bouwbesluit. Deze eisen dat de nieuw te plaatsen rookmelder moet voldoen aan de NEN 2555. Dit is de Nederlandse norm voor huis-rookmelders (NEN 2555 Brandveiligheid van gebouwen/rookmelders voor woonfunctie). Daarnaast moeten ze voldoen aan de NEN-EN 14604 (product eisen volgens de Europese norm)

Dit betekend:

- Dat de melder op het stroomnetwerk aangesloten moet zijn
- De melder moet voorzien zijn van een back-up batterij
- Het is een optische rookmelder (dus een niet-ioniserende rookmelder)
- De rookmelder dient op de juiste plaats bevestigd te worden (Op minimaal 0,5 m afstand van de wand of hoek of objecten hoger dan 150 mm)
- Het geluid van de melder moet boven de minimaal 65dB in verblijfsruimtes en vluchtroutes zijn en minimaal 75dB in de slaapkamer.

Daarnaast zijn er keurmerken voor rookmelders die zijn voorzien van een nederlandse gebruiksaanwijzing, rookmelders met een lithium back-up batterij en rookmelders die al dan niet draadloos koppelbaar zijn.

De aanraders

Zo makkelijk is het dus niet om voor de VVE of andere organisatie een groot aantal goede rookmelders te kopen. Ik heb hieronder de beste drie rookmelders op een rijtje gezet. Deze rookmelders voldoen stuk voor stuk aan de normen en eisen die Nederland stelt aan rookmelders voor nieuwbouw woningen, flatgebouwen, studentenwoningen en renovatieprojecten. Met deze rookmelders kan het dus niet mis gaan.

De top 3 rookmelders die voldoen aan ALLE eisen en normen

- Ei 146 rookmelder
- FireX rookmelder 4973 - KF20
- Hager rookmelder TG501A 230v


De FireX rookmelder 4973 -KF20 is de meest gekochte rookmelder van dit moment. Het is namelijk de vervanger van de populaire maar oude FireX series 4973, PADC240,120-1123,120-1125 toevoegingen A t/m Z. Dit betekend dat de nieuwe rookmelder op de oude montagevoet bevestigd kan worden. Je hoeft dan dus geen bedrading los te koppelen of nieuwe gaten te boren. Deze bedrading en montagevoet zitten overigens wel in de verpakking als je het graag allemaal wilt vervangen. Groot voordeel van deze nieuwe melders is dat ze niet meer verkleuren in tegenstelling tot de oude versies. De rookmelder werkt met een alkaline back-up batterij. Deze dient eens in de 2 á 3 jaar vervangen te worden. (wanneer hij gaat piepen) De melder is bekabeld koppelbaar met maximaal 24 rook- en hittemelders. Je kunt ook voor een FireX rookmelder 4985 - KF20R kiezen. Deze heeft een back-up Lithium batterij die een even lang meegaat als de levensduur dan de melder zelf (ongeveer 10 jaar) Het nadeel van deze melder is dat hij niet op de oude voet en bedrading past en dus wel opnieuw bevestigd moet worden. Maar daarna heb je er geen omkijken meer naar.

De EI 146 rookmelder 230V werkt, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, op 230V netstroom en heeft een alkaline back-up batterij. Deze optische rookmelder van de Ierse fabrikant Ei Electronics is ook geschikt voor het vervangen van de oude EI 141 en 146 melders die al in de woningen zijn gemonteerd. De rookmelder wordt standaard geleverd met een nieuwe montagevoet en de alkaline back-up batterij en is bedraad te koppelen met behulp van een oranje koppeldraad aan de andere rookmelders en de hittemelder Ei 144 tot maximaal 20 melders.

De Hager rookmelder TG501A 230V dient te worden aangesloten op 230V netstroom en indien de netspanning uitvalt zorgt de aanwezige alkaline back-up batterij ervoor dat de rookmelder gewoon blijft functioneren. De Hager rookmelder TG501A is bekabeld te koppelen met maximaal 40 rook- en/ of hittemelders van hetzelfde merk.

Levensduur van een rookmelder

Zoals hierboven al even aangegeven is moet een rookmelders vervangen worden na ongeveer tien jaar. Dit is namelijk de levensduur van een melder. De melders zijn na tien jaar namelijk minder betrouwbaar en dus onveilig. Voor en VVE betekent dit dat je het beste ALLE rookmelders (en hittemelders) in één keer kunt vervangen. Dit heeft ermee te maken dat de rookmelders bedraad of draadloos gekoppeld zijn en samenwerken in het gebouw. Het inlezen of aansluiten van een klein aantal per keer is tijdrovend en kostbaar werk. Helemaal als je dit werk door een specialist laat uitvoeren. Ook is het handig een groot aantal melders in één keer aan te schaffen omdat je dan een staffelkorting kunt krijgen bij allesveilig.nl. De levensduur van de rookmelders zegt overigens niks over de garantie van het apparaat. Dit verschilt per merk en per kwaliteit. Ook de levensduur van de alkaline back-up batterij is geen tien jaar maar dient per 2 á 3 jaar vervangen te worden.

Gelukt!

Hopelijk heb ik de aanschaf van de juiste rookmelders voor de VVE hiermee een stukje vergemakkelijkt. Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp of een offerte aanvraag wilt doen kun je altijd hieronder een berichtje sturen of een mailtje via het contactformulier.

Wil je meer informatie over het onderhoud en levensduur van de rookmelders dan klik je hieronder:  Levensduur en onderhoud van een rookmelder
Zoek je ook informatie over koolstofmonoxidemelders dan is deze blog iets voor jou: Hoe wordt een koolmonoxidemelder getest

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!