Voorkom koolmonoxide en laat je cv-ketel regelmatig onderhouden
Laat je cv-ketel op tijd onderhouden
Veel installatiebedrijven hebben in de zomer meer tijd dan in de wintermaanden. Het is daarom slim om de ketel in de zomer te laten nakijken en onderhouden want dit voorkomt een hoop ellende. In het begin van het stookseizoen zijn er verhoudingsgewijs veel storingen bij cv-installaties. De reden is eenvoudig, als het begint te vriezen dient de ketel opeens weer op volle toeren te draaien, waardoor mankementen aan het licht komen die te maken hebben met de aanwezige druk, een kapot onderdeel of niet goed werkende rookgasafvoer.
De kans op koolmonoxide is groter bij een niet goed onderhouden cv-ketel
Indien een cv-installatie het gas niet optimaal kan verbranden, bestaat de kans dat koolstofmonoxide zich ontwikkeld. Het grote gevaar is dat je koolmonoxide niet kunt zien, proeven of ruiken. De gezondheidsrisico’s zijn groot, dus zorg ervoor dat de cv-ketel regelmatig wordt onderhouden door een erkende installateur. Als de vlam in de cv-ketel blauw is, wijst dit op een goede verbranding. Indien de vlam geeloranje van kleur is wijst dit op een gebrek aan zuurstof. Neem in het laatste geval direct contact op met een erkend installateur. Door de cv-ketel jaarlijks te laten controleren en onderhouden voorkom je de vorming van koolmonoxide.
Tips van Allesveilig.nl voor het zelf controleren van je cv-ketel
Je kunt eenvoudig checken of de ketel naar behoren werkt. Check bijvoorbeeld enkele malen per jaar of de waterdruk voldoende is. De waterdruk dient tussen de 1,5 en 2,0 bar te zijn. Mocht de druk van de cv-installatie te laag zijn, dan kun je deze zelf bijvullen.
Voor het bijvullen koppel je een vulslang tussen de cv-installatie en een kraan. Het advies is om eerst de slang van de waterkraan te bevestigen, houdt hierbij het andere eind van de waterslang omhoog en open vervolgens de waterkraan tot dat er water uit de slang komt. Bevestig hierna het losse eind aan het vul- en aftappunt van de cv-installatie. Hierna kan je beide kranen open zetten tot dat de druk op de meter tussen de 1,5 en 2,0 bar is.
Het kan ook voorkomen dat er lucht in de cv-ketel zit. Dit kan je eenvoudig oplossen door voorzichtig het ontluchtingskraantje op te zetten totdat er geen lucht meer uit komt en enkel nog water. Na de ontluchting is het belangrijk om de druk te checken. Als de druk gedaald is moet je het water even aanvullen.
Alleen erkende installateurs mogen cv-ketel nog onderhouden
Omdat er relatief veel fouten worden gemaakt bij het installeren van cv-ketels mogen per januari 2019 enkel nog erkende installateurs cv-installaties onderhouden. Een monteurs dient te voldoen aan hoge eisen als het gaat om vakbekwaamheid. Een hoofdreden van het aanscherpen van de eisen, is dat er nog teveel gevallen van koolmonoxidevergiftiging voorkomen doordat een cv-ketel onjuist is gemonteerd.
Vervang je cv-ketel tijdig
Als je cv-installatie regelmatig storingen geeft of het verbruik abnormaal hoog is, kan het tijd zijn om je cv-ketel te vervangen voor een nieuwer model. De technische levensduur van een cv-ketel is ongeveer twaalf tot vijftien jaar. Als je ketel ouder dan tien jaar wordt, is het verstandig om te kijken of de ketel het huis nog snel en goed verwarmt. Een bijkomend voordeel van een nieuwe ketel is dat deze voor een veel lager verbruik zorgt, waardoor je een lagere energierekening in de bus krijgt.
Een koolmonoxidemelder monteren bij een cv-ketel?
Een cv-installatie is een gesloten systeem en indien de ketel regelmatig door een erkend installateur wordt onderhouden is de kans op koolmonoxide gering. Toch zijn er jaarlijks veel meldingen van koolmonoxidevergiftiging waarbij de oorzaak ligt bij een niet goed werkende cv-installatie. Het is daarom raadzaam om een koolmonoxidemelder te plaatsen in de buurt van de cv-ketel. Indien er dan koolmonoxide vrijkomt, wordt u tijdig gewaarschuwd voor dit giftige en reukloze gas. Sinds kort is er ook een koolmonoxidemelder van Retwist leverbaar die bij detectie van koolstofmonoxide direct de cv-ketel uitzet. In onze webshop kunt u voordelig een goedgekeurde koolmonoxidemelder kopen. Alle CO-melders die u bij Allesveilig.nl kunt kopen zijn gecertificeerd en voldoen aan alle in Nederland en België geldende richtlijnen. In een ander blog kan je meer informatie vinden over geteste en goedgekeurde koolmonoxidemelders.