Menu
EUR
Welke brandblusser is geschikt

Welke brandblusser is geschikt

Welke brandblusser voor welke brand?

Het maken van een keuze voor de juiste brandblusser is mede afhankelijk van welke brand er op de locatie kan ontstaan. Om het overzichtelijk te houden wordt er bij brandblussers gesproken over brandklassen. Een brandklasse geeft aan voor welke materialen en situaties een blusser ingezet kan worden.

Brandblussers zijn onderverdeeld in brandklassen

Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier.

Een brandblusser met brandklasse B kan gebruikt worden voor het blussen van vloeistoffen zoals olie, benzine en kunststoffen

Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.

Een brandblusser met brandklasse D is kan worden ingezet voor het blussen van metalen zoals aluminium, magnesium of natrium

Een brandblusser met brandklasse F is geschikt voor het blussen olie en vetten en kan worden gebruikt voor het blussen van een frituurbrand

De meeste brandblussers zijn te gebruiken voor het blussen van meerdere soorten brand. Ook de in de blusser aanwezige blusstof speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van het juiste blusmiddel. Zo kan een blusser gevuld zijn met een speciaal ontwikkeld poeder dat bij gebruik uitermate effectief en grondig te werk gaat. Bijkomend nadeel is wel dat poeder veel nevenschade veroorzaakt waardoor spullen niet meer hergebruikt kunnen worden. Een goed alternatief is om te kiezen voor een schuimblusser omdat dit type blusmiddel weinig tot geen nevenschade maakt, waardoor je spullen kunt hergebruiken. Indien de schuimblusser in een niet vorstvrije ruimte komt te hangen moet je wel een vorstvrije brandblusser kopen die is gevuld met vorstbesteding AFFF schuim.

Welke brandblusser voor in de auto

Een autobrand komt veelal onverwacht en het daarom raadzaam om ervoor te zorgen dat je een brandblusser in de auto hebt. Als je auto in de brand vliegt is het handig om een auto brandblusser bij de hand te hebben. Een autobrand kan ontstaan door een onvoorzien defect, achterstallig onderhoud, kortsluiting door alle in auto aanwezige elektronica of na een aanrijding. Vooral bij een brand die als gevolg van een ongeval ontstaat, kan een brandblusser gebruiken levens redden. Ons advies is om een goede schuimblusser met 2 liter inhoud te monteren met behulp van de meegeleverde bevestigingsbeugel op een goed bereikbare positie.

Welke brandblusser voor thuis

Een brand in huis wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen en hoop je nooit mee te maken. Helaas komen er nog ieder jaar veel branden in huis voor waarbij veel slachtoffers te betreuren zijn. Een brand in kan ontstaan door een omvallende kaars, vlam in de pan, kortsluiting, een overbelaste telefoonoplader of oververhitte wasdroger en laptop. Dit zijn enkele voorbeeld van risicovolle situaties in huis. Met een goede brandblusser kan je een beginnende brand in huis bestrijden. Door één of meerdere schuimblussers in huis te monteren haal je een blusser in huis die direct inzetbaar is en hoop ellende kan voorkomen.

Welke brandblusser voor elektriciteit

Een elektriciteitsbranden is veelal het gevolg van kortsluiting. Een schuimblusser is geschikt om te gebruiken bij een elektrabrand. Het in de sproeischuimblusser aanwezige schuim zal de elektriciteit niet verder geleiden. Dit betekend dat een schuimblusser ook veilig is voor de persoon die brandblusser gebruikt.

Een CO2 brandblusser is een uitstekend alternatief en is gevuld met niet geleidend CO2 gas. De persoon die de CO2 blusser toepast kan niet onder stroom te komen. Een belangrijk voordeel van dit type blusser is, dat dit type blusser absoluut geen nevenschade maakt. Doordat het CO2 gas vervliegt dit blijft de schade beperkt tot daar waar de brand was. De CO2 brandblusser kan je dus inzetten voor het blussen van kostbare elektrische apparatuur.

Welke brandblusser voor frituurbranden

Uit recent onderzoek is gebleken dat branden in professionele keukens, (sport)kantines en horecagelegenheden veelal ontstaan door een te hoge temperatuur van het frituurvet of bakolie. Indien de temperatuur oploopt tot boven de 320 graden Celsius is een risico van zelfontbranding aanwezig en kan er een vet of de olie ontstaan. De oorzaak van een vetbranden ligt vaak bij slecht onderhouden of niet goed werkende apparatuur. Ook het gebruik van oud of vervuild vet is een mogelijke oorzaak van een vetbrand. Door een verkeerde brandblusser te gebruiken kan een brand juist verergeren of is er sprake van een herontsteking. De oplossing is om een vetbrandblusser te gebruiken die ook geschikt voor het blussen van branden in de brandklasse F. Een vetbrandblusser is voorzien van een speciaal schuim met een emulgerende eigenschap waardoor er bij gebruik een afsluitende laag ontstaat en herontsteking is uitgesloten. Daarnaast heeft het schuim dat in de vetschuimblusser aanwezig is een sterk verkoelende werking

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!