Bewust Veilig-dag 27 maart 2024
Bewust Veilig-dag 27 maart 2024
Na ons recente blog over de Bewust Veilig-dag met aansprekende video's over het belang deze jaarlijkse themadag volgen vandaag op 27 maart bewust nog een aantal praktische handvaten om het veilig samenwerken beter te borgen in organisaties en bedrijven.
Bespreek bewust en overwin weerstand
Hoewel iedereen veiligheid belangrijk vindt, betekent dit niet automatisch dat iedereen altijd veilig werkt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze weerstand, zoals angst voor verandering of geen tijd willen besteden aan nieuwe werkmethoden. Communicatie betekent, juist bij veilig werken, ook bewust in verbinding blijven. Het is dan ook zaak om eventuele weerstanden te bespreken en samen op te lossen. Medewerkers maar ook bezoekers bij organisaties moeten zich ook veilig voelen om hun zorgen te uiten zonder daarbij negatieve gevolgen te ervaren.
Beïnvloed en beloon veilig gedrag bewust
Regels hebben enkel effect als mensen zich er ook aan houden en gedrag is beïnvloedbaar. Maak daarom duidelijke afspraken over gewenst gedrag en beloon dit ook. Soms moet je oud gedrag juist benoemen en veranderen, maar de omgeving moet ook zo ingericht zijn dat nieuw gedrag ondersteund wordt.
Belonen werkt goed om stimulansen te bieden voor gewenst gedrag - dit geldt zowel bij kinderen als volwassenen. Door positief gedrag te belonen, creëer je een cultuur waarin mensen zich veilig voelen om hun gedrag te bespreken en fouten toe te geven. Er zijn verschillende manieren van beloning mogelijk, kies wat het beste past bij de organisatie en medewerkers, zoals complimenten of een "medewerker van de maand" benoeming.
bron: bewustveilig.com (tip: ook een extra opvallende roze bouwhelm? klik op de link)
Bewuste en actieve betrokkenheid
Geef elkaar de ruimte om mee te denken hoe het werk veiliger kan worden gemaakt en luister bewust en actief naar alle betrokkenen. Met dit bewustzijn en door deze actieve dialoog creëren organisaties een omgeving waarin mensen zich gestimuleerd en gesteund voelen om veiligheid aan te kaarten. Dit vergroot betrokkenheid, maar maakt hen ook verantwoordelijk voor veiligheid op de werkvloer.
Praat over mogelijke risico's en gevolgen van onveilig handelen, en vraag ook naar ideeën over hoe dit verbeterd kan worden. Op deze manier zullen ze bewuster worden van veilig werken en zal het nieuwe gewenste gedrag vaak al spontaan ontstaan. Hierbij gaat het dus om meer dan enkel aan wet- en regelgeving voldoen: vooral het creëren van een cultuur waarin iedereen zich meer betrokken voelt vormt een belangrijk aspect van de Bewust Veilig-dag. Dit betekent dat iedereen, van het management tot medewerkers op de werkvloer, bewuster moet worden van deze gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Leer bewust veiligheidsproblemen oplossen
Geef medewerkers en leidinggevenden zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid bij het oplossen van onveilige situaties. Zij hebben immers de meeste kennis over risico's en iedereen heeft binnen het bedrijfsnoodplan zijn eigen rol en taken. De veiligheidsafdeling kan natuurlijk ondersteuning bieden wanneer nodig, maar problemen moeten in eerste instantie zo laag mogelijk in de organisatie worden opgelost. Zo leren de medewerkers er het meeste van.
Creëer een bewuste, pro-actieve cultuur
Voorkom een cultuur waarin fouten en ongevallen continu bestraft worden. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zwijgen over ongevallen en gevaarlijke situaties, anderen de schuld geven en zichzelf indekken. Om te kunnen leren en verbeteren, moet er openheid zijn rondom gemaakte fouten. Zorg daarom voor een cultuur waarin fouten maken, mits men ervan leert, is toegestaan.
Betrek het MT bij bewust veilig werken
Laat met de actieve inzet van het MT concreet zien dat veiligheid ook echt een prioriteit is. Het management moet het goede voorbeeld geven: niet alleen in woorden, juist ook in daden. Maak bijvoorbeeld budget vrij en zorg dat MT leden zelf ook zichtbaar en bewust veiligheidsmaatregelen naleven (denk aan het dragen van een veiligheidshesje of extra opvallende bouwhelm) en dat ze elkaar durven aanspreken op onveilig gedrag.
Maak bewust resultaten zichtbaar
Niets werkt zo stimulerend als zichtbare resultaten. Laat zien welke verbeteringen al gerealiseerd zijn en vier successen samen met het team. Dit kan op verschillende manieren, zoals posters, flyers of via het personeelsblad. Of trakteer eens op een taart tijdens een werkoverleg of regel een feestelijk gebaar Complimenteer medewerkers ook voor initiatieven en stappen die al zijn gezet in het verbeterproces.