Menu
EUR
Blusdeken of branddeken: wat je moet weten

Blusdeken of branddeken: wat je moet weten

Hoe werkt een blusdeken?

Wanneer er brand ontstaat, kan de snelle inzet van een branddeken het verschil maken tussen een beheersbare situatie en een mogelijke tragedie. Het blusdeken wordt over het vuur geplaatst, waardoor zuurstoftekort optreedt en de vlammen onmiddellijk doven. Het speciaal ontworpen deken is gemaakt van brandwerend materiaal zoals glasvezel of wol, dat behandeld is met een brandwerende stof. Door warmte-isolerende eigenschappen van dit deken worden eventuele vonken en smeulende resten bovendien veilig afgeschermd.

Voor welke doeleinden kan een branddeken gebruikt worden?

Een branddeken kan worden ingezet bij diverse soorten branden. Hierbij valt te denken aan beginnende keukenbrandjes. Tevens kan een branddeken levensreddend zijn voor personen met brandende kleding. Het betreft een veelzijdig hulpmiddel dat van onschatbare waarde is in vrijwel elke situatie waarin brandbaarheid voorkomt.


Branddeken pictogram

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een blusdeken?

Bij de aankoop van een branddeken zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om te letten op de afmetingen van het blusdeken. Deze dient groot genoeg te zijn  om het vuur volledig te kunnen bedekken. Daarnaast wordt aangeraden om te controleren of de branddeken voldoet aan alle geldende veiligheidsnormen.

Kenmerken blusdeken of branddeken

Een blusdeken of branddeken biedt een snelle en effectieve manier om kleine branden te bestrijden, waardoor de schade tot een minimum beperkt kan blijven. Deze dekens zijn voordelig in de aanschaf , compact en eenvoudig op te bergen en makkelijk toegankelijk bij noodsituaties. Bovendien realiseer je eenvoudig kostenbesparing en biedt het permanent parate inzetbaarheid en extra veiligheid omdat regelmatig onderhoud verder niet nodig is en de levensduur bijzonder lang is.

 • Geen schade: blusdekens veroorzaken geen bijkomende schade. Waar blusmiddelen in brandblussers vaak een residu achterlaten dat kan leiden tot schoonmaak- en herstelkosten, veroorzaakt een blusdeken geen bijkomende rommel.
 • Geen onderhoud: blusdekens vereisen geen onderhoud of regelmatige inspecties zoals brandblussers. Ze zijn altijd klaar voor gebruik en hebben een lange levensduur.

Belangrijke instructies en aandachtspunten bij het blusdeken

In deze instructievideo een aantal bijzonder belangrijke instructies voor het gebruik van een blusdeken, zoals het juist vasthouden en de correcte volgorde hanteren van het bedekken bij brandende kleding om vlammen in het gezicht te voorkomen.  

Bron: Univé instructie blusdeken 


Hoewel de directe inzetbaarheid en de laagdrempelige investering belangrijke pluspunten vormen voor het blusdeken is het goed om dit onder de aandacht te brengen.    

 • Beperkte grootte: blusdekens zijn enkel geschikt voor kleine, beginnende branden of voor afdekken van brandende kleren. Het deken zal alleen effect hebben wanneer de brandhaard goed omsloten en afgesloten kan worden. 
 • Niet voor alle brandtypes: hoewel blusdekens effectief zijn voor sommige soorten branden, zoals  kledingbranden, zijn ze niet geschikt voor branden veroorzaakt door vloeistoffen zoals benzine of elektrische apparaten. Voor het blussen van een frituurbrand, bijvoorbeeld, is een blusdeken ongeschikt. 
 • Nabij contact nodig: om een blusdeken effectief te gebruiken, moet je dicht bij de brandhaard komen, wat risico's met zich meebrengt als de brand al te groot is.


  Waar plaats je een blusdeken?

  Het is belangrijk om te weten waar je een blusdeken moet plaatsen om ervoor te zorgen dat de inzet snel toegankelijk is in geval van nood. Hier zijn enkele suggesties:

  • Keuken: de voor de hand liggende plek, veel branden in huis ontstaan vaak in de keuken
  • Werkplaats: Als je een werkplaats hebt waar je werkt met brandbare materialen. 
  • Slaapkamers: een blusdeken in de slaapkamer kan helpen om snel te reageren.
  • Veiligheid onderweg via een blusdeken voor in de auto of in de camper.


  Hoewel zowel blusdekens als brandblussers effectief kunnen zijn bij het bestrijden van branden, hebben ze elk hun eigen voor- en nadelen:

  • Gebruiksgemak: blusdekens zijn eenvoudiger te gebruiken zonder uitgebreide training, terwijl brandblussers enige training vereisen om effectief te zijn.
  • Onderhoud: blusdekens vereisen geen onderhoud, terwijl brandblussers periodieke inspecties en onderhoud nodig hebben.
  • Type Branden: blusdekens zijn vooral geschikt voor kleinere beginnende branden, terwijl brandblussers voor een breder scala aan branden kunnen worden gebruikt.

   

  Brandveiligheid begint met een blusdeken

  Een branddeken is een essentieel brandpreventie instrument. Door de eenvoudige werking en veelzijdige toepassingsmogelijkheden biedt een branddeken gemoedsrust en bescherming voor jezelf, jouw gezin en jouw bezittingen. Wacht niet tot het te laat is, investeer in een branddeken en neem preventieve maatregelen om brandveiligheid te waarborgen. 

  Wat is een blusdeken en welke soorten zijn er beschikbaar?

  Een blusdeken is een effectief blusmiddel dat bestaat uit een stevig, niet-ontvlambaar materiaal, ontworpen om kleine branden snel te doven door de zuurstoftoevoer af te sluiten. Bij ABCblusser.nl kun je kiezen tussen hardcase blusdekens en softcase blusdekens Hardcase blusdekens zijn duurzamer en beter beschermd tegen slijtage, terwijl softcase blusdekens lichter zijn en gemakkelijker op te bergen in compacte ruimtes.

   

  Hoe gebruik je een blusdeken correct?

  Om een brand effectief te doven met een blusdeken, dien je het deken zorgvuldig over de brandhaard te plaatsen zodat het geheel bedekt is en er geen lucht bij kan. Zorg ervoor dat er geen openingen zijn waar zuurstof doorheen kan stromen. Na het plaatsen van het deken, laat je het liggen totdat de bron volledig is afgekoeld om herontsteking te voorkomen. Het is cruciaal om altijd de veiligheidsinstructies te volgen die bij het blusdeken worden geleverd. Neem de bijgeleverde instructies bij aankoop van het blusdeken dus goed door, zodat je snel kan handelen op de momenten waar het nodig is!


  Waar moet je op letten bij de inzet van een blusdeken?

  Een aantal belangrijke tips:

   

  • Zorg ervoor dat de branddeken goed toegankelijk, schoon en onbeschadigd is.
  • Houd het blusdeken bereikbaar: Zorg ervoor dat de blusdeken op een gemakkelijk bereikbare plaats hangt, bijvoorbeeld in de keuken.
  • Trek aan de bandjes: De meeste blusdekens worden geleverd in een houder met twee bandjes. Trek aan deze bandjes om de deken snel en gemakkelijk uit de houder te halen.
  • Sla de bovenkant van de branddeken een keer om je handen zodat ook je handen beschermd zijn.
  • Houd de blusdeken voor het lichaam als bescherming tegen de vlammen.
  • Houd de blusdeken zo hoog mogelijk en blijf erachter.
  • Dek de vlammenvolledig af en zorg dat er geen lucht meer bij kan komen. Laat de blusdeken enige tijd liggen totdat de brandhaard is afgekoeld. Begin bij de basis van de brand en werk naar boven toe.
  • Laat de deken liggen: Laat de deken minstens 30 minuten op de brandhaard liggen om er zeker van te zijn dat de brand volledig gedoofd is en er geen herontsteking plaatsvindt.
  • Oefen het gebruik: Hoewel blusdekens eenvoudig te gebruiken zijn, is het een goed idee om regelmatig te oefenen hoe je de deken uit de houder haalt en hoe je hem gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je in een noodsituatie snel en effectief kunt handelen.

   

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!