Menu
EUR
Brandblusser keuren en laten onderhouden

Brandblusser keuren en laten onderhouden

Is een brandblusser laten keuren verplicht?

Het onderhoud en deze periodieke keuring dien je te laten uitvoeren door een daarvoor gecertificeerd en erkend REOB-onderhoudsbedrijf van kleine blusmiddelen. De onderhoudsinstructie is vastgelegd in de NEN 2559 en het Bouwbesluit 2012. Houdt er rekening mee dat sommige verzekeraars en brancheverenigingen kunnen eisen dat aanwezige brandblussers wel degelijk 1 keer per jaar gekeurd moeten worden. Het is verstandig om dit bij hen na te vragen om te voorkomen dat bij brand een eventuele verzekeringsclaim wordt afgewezen omdat de blusmiddelen niet frequent genoeg zijn onderhouden.

Om welke reden kan een brandblusser worden afgekeurd?

Tijdens een keuring kijkt de brandpreventie specialist of de in de ruimte aanwezige brandblusser nog voldoet aan de gestelde eisen en richtlijnen die zijn vastgelegd in de NEN 2559. Een brandblusser heeft weldegelijk een technische levensduur en gaat gemiddeld ongeveer 10 jaar mee. Mede afhankelijk van omgevingsinvloeden en weersinvloeden zijn brandblussers onderhevig aan slijtage. Roestvorming of vorstschade kan een oorzaak zijn voor een kortere levensduur van de blusser. Er zijn dus diverse factoren die invloed hebben op het welzijn van de brandblussers. Door de blusser tijdig en periodiek te laten keuren zorg je ervoor dat deze altijd en correct functioneert indien dit in de praktijk noodzakelijk is.

Afkeur van brandblussers is mogelijk door onderstaande oorzaken:

  • Vervanging blusstof noodzakelijk
  • Afkeur brandblusser door einde technische levensduur
  • Afkeur op economische leeftijd
  • Technische mankementen of gebreken
  • Roestvorming uitwendig of inwendig
  • Beschadigde brandblusser
  • Weersinvloeden zoals vorst of condens

Is onderhoud van mijn brandblussers ook verplicht als ik deze enkel privé gebruik?

Als je een brandblusser alleen privé gebruikt is er geen onderhoudsplicht. Het is wel verstandig om met regelmatig te kijken naar de staat van onderhoud en te kijken of de aanwezige manometer nog op druk staat. Als het zwarte naaldje op de drukmeter nog in het groene gedeelte staat is er nog voldoende druk in de brandblusser aanwezig om deze direct in te zetten bij een eventuele brand. Het advies om ook te kijken of er sprake is van corrosie en/of roestvorming. Dit komt vaker voor in licht vochtige ruimtes zoals garages, werkplaatsen, schuren en opslagruimtes.

Voor meer informatie over hoe je een brandblusser het beste kunt gebruiken voor het blussen van een brand kan je terecht in een eerder blogbericht. Indien een brandblusser aan het einde van de technische levensduur is, kun je beter een nieuwe brandblusser kopen.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!