Menu
EUR
Gehoorschade preventie

Gehoorschade preventie

Gehoorschade preventie

Een goed gehoor is bijzonder waardevol en verdient de best mogelijke preventie. Lawaaidoofheid is namelijk niet te genezen. Alleen voorkomen is de enige manier om de oren te beschermen. Behalve gehoorbescherming is het daarnaast ook zaak om aandacht te blijven besteden aan het niveau, de aard en de duur van de blootstelling aan luid geluid. Over gehoorverlies en gehoorschade lees je meer in het blog over de Dag van het Gehoor op 3 maart 2024

Vanaf wanneer is hard geluid precies schadelijk? Het is zeker niet zo dat alleen extreem hard geluid schadelijk is voor het gehoor. Al wanneer er sprake is van meer dan 80 decibel kan er schade ontstaan aan het gehoor indien je te lang aaneengesloten aan een bepaald volume bent blootgesteld. 


bron:bouwtotaal

80 decibel is het geluidsniveau in een stad en geeft goed aan hoe snel geluiden al te luid kunnen worden zonder dat je het zelf direct doorhebt. Denk eens aan werken langs de weg of op een bouwplaats: hier zijn oordoppen eigenlijk onmisbaar. Bij een concert of muziek evenement is het aan te raden om oordoppen te dragen. 

Of je nu werkt in een lawaaierige omgeving, regelmatig concerten bijwoont in een lawaaierige drukke omgeving doorbrengt, of gewoon wilt genieten van een goede nachtrust: preventie van gehoorschade en gehoorbescherming kan in veel gevallen onnodig leed besparen  

Tips om gehoorschade te voorkom

 1. Zorg ervoor dat het volume van je radio of TV niet te luid staat. Als de mensen in je omgeving je nog steeds kunnen verstaan zonder dat je je stem hoeft te verheffen, dan zit je over het algemeen goed.

 2. Houd voldoende afstand van de bron van het geluid. Hoe dichter je bij een geluidsbron bent, hoe schadelijker het lawaai is voor je gehoor. Sta daarom nooit te dichtbij een radio, luidspreker of box en zorg ervoor dat er minstens 2 meter afstand tussen jou en de geluidsbron is. Bij grote evenementen of festivals is het ook aan te raden om regelmatig van plek te veranderen, zodat de afstand tot de bron van het geluid telkens verandert.

 3. Kies voor kwalitatieve gehoorbescherming. Vooral als je regelmatig concerten bezoekt of vaak met lawaaierige machines werkt, zullen je oren ook eenvoudige oordopjes al dankbaar zijn.

 4. Vermijd lawaaierige plaatsen zoveel mogelijk. Als dit moeilijk is, zorg er dan in ieder geval voor dat je oren beschermd zijn met oordopjes.

 5. Geef je gehoor regelmatig rust. Ook je oren hebben behoefte aan rust. Geef ze daarom minimaal 24 uur rust nadat ze aan lawaai zijn blootgesteld. Luister dan geen muziek en vermijd plaatsen waar veel lawaai is. Op festivals waar je mogelijk meerdere dagen verblijft, kan het helpen om af en toe een rustigere plek op te zoeken en oordopjes te gebruiken.

 6. Investeer in een goede koptelefoon. Traditionele luidsprekers of oordopjes zitten erg dicht bij het trommelvlies, waardoor je gehoor sneller beschadigd kan raken. Stel het volume ook niet hoger in dan 60% van het maximale volume en luister niet langer dan één uur achter elkaar.

 7. Wees extra voorzichtig tijdens je zwangerschap. Tijdens de zwangerschap moet je niet alleen je eigen gehoor beschermen, maar ook dat van je ongeboren baby. Je buik en vruchtwater dempen slechts 5 decibel, terwijl je op een concert gemakkelijk aan 100 decibel wordt blootgesteld. Een overvloed aan decibels kan schadelijk zijn voor het gehoor van je zich nog volop ontwikkelende baby.

 8. Roken kan gehoorschade verergeren. Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar roken kan gevolgen hebben voor je gehoor. Roken beschadigt namelijk je bloedvaten, wat leidt tot verminderde bloedtoevoer. Dit kan op termijn de impact van lawaaischade versterken of zelfs resulteren in slechter horen.

 9. Let op waarschuwingssignalen. Als je langer dan 24 uur last hebt van gehoorverlies, oorsuizen of fluittonen, raadpleeg dan direct een KNO-arts (neus-, keel- en oorarts). Wacht niet te lang om medische hulp te zoeken, want als je te lang wacht, bestaat het risico dat therapie en medicatie je niet meer kunnen helpen

Oordopjes – demping 10 – 15 dB(A)

Oordopjes zijn speciaal ontworpen voor een comfortabele fit en daarbij effectief geluid te dempen. Ze zijn perfect voor gebruik op festivals, tijdens sportevenementen of zelfs tijdens het studeren. Met verschillende maten en materialen kunnen oordopjes worden gekozen die het beste bij deze behoeften passen.

Oorkappen – demping 15 – 35 dB(A)

Een oorkap wordt als een koptelefoon gedragen en beschermt de oren door volledige afsluiting tegen allerlei omgevingsgeluiden. Bij de juiste maat en een goede aansluiting rondom de oren is de demping ongeveer 15 tot 35 dB(A). Om doeltreffend te zijn, moeten de oorkappen de oren volledig bedekken en goed tegen het hoofd drukken. Oorkappen zijn duurzaam, eenvoudig in gebruik en comfortabel om te dragen. Het grootste nadeel is dat gehoorkappen het omgevingsgeluid vervormen en/of verzwakken en daarom beangstigend kunnen aanvoelen.

Actieve en passieve oorkappen

Actieve oorkappen filteren het schadelijke geluid maar laten essentiële geluidsbronnen door, zoals de stem van je collega’s. Bij actieve oorkappen is het soms ook mogelijk om naar de radio of naar muziek te luisteren. Passief staat voor een statische oorkap die tot een bepaalde frequentie het geluid buitensluit. 

Wanneer voldoen oordoppen en wanneer oorkappen

Oordoppen kunnen effectief geluid terugbrengen tot acceptabele waarden en voldoen wanneer zij de oren de nodige bescherming bieden. Verder zijn ze natuurlijk uit preventie vooral altijd makkelijk mee te nemen. Hoeveel bescherming nodig is, verschilt per situatie. Om te weten wanneer de oordoppen voldoen, is het aan te raden te checken hoeveel decibel reductie ze opleveren. Leveren ze onvoldoende reductie op, dan kun je het beste voor oorkappen kiezen.

Met oorkappen kun je je gehoor optimaal beschermen en voorkom je gehoorschade en gehoorverlies. Oordoppen voldoen meestal niet meer in situaties met zeer harde geluid. Voor goede demping van een continu of langdurig verhoogd geluidsniveau voldoen ze meestal perfect. Verder kan het in de praktijk praktisch zijn om te kiezen voor een oorkap met helmbevestiging

De kwalitatieve oorkappen van Allesveilig.nl bieden maximale geluidsisolatie en zijn ideaal voor gebruik in lawaaierige werkomgevingen, zoals bouwplaatsen of fabrieken. Ze zijn comfortabel, makkelijk verstelbaar voor de hoofdmaat. Zo bereik je optimale bescherming zonder afleiding door omgevingsgeluiden.

Waarom kiezen voor Allesveilig.nl?

Met jarenlange ervaring op het gebied van veiligheid begrijpen we dat gehoorbescherming meer is dan aeen product op tijd leveren met een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Door het belang van voldoende gehoorbescherming bieden we een bewuste selectie kwalitatieve producten. Bij ons staat duurzame klanttevredenheid centraal: 

 • Hoogwaardige producten: gehoorbescherming die voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.
 • Deskundig advies: ervaren specialiste staan klaar om alle vragen te beantwoorden en te helpen met het juiste product te kiezen.
 • Snelle verzending: wij zorgen voor een snelle en betrouwbare levering.
 • Uitstekende klantenservice: we streven naar volledige tevredenheid. 

Van oordopjes tot oorkappen Wil je jouw oren nog beter beschermen, zoals tijdens het uitvoeren van werkzaamheden met veel geluid? Dan kun je in onze webshop ook diverse soorten oorkappen bestellen.
Met onze oordoppen en oorkappen ga jij gehoorschade optimaal tegen. 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!