Menu
EUR
Oogspoelfles en oogdouche:  wat je moet weten

Oogspoelfles en oogdouche: wat je moet weten

Oogspoelflessen en oogdouches 

Oogspoelflessen en oogdouches zijn belangrijk op de werkvloer. Niet alleen bij het werken met gevaarlijke stoffen, ook in veel andere beroepen. Denk maar eens aan een klus met bijtende stoffen of schoonmaakmiddelen of aan (glas)splinter. Of bijvoorbeeld aan onbedoeld je ogen uitwrijven met gruisvuil of ineens een scheerhaartje in het ooglid. Daarom dient een oogspoelfles binnen handbereik te zijn op de werkplek. Het is verder van belang om ogen snel te kunnen spoelen om onnodige extra schade te voorkomen

De wet verplicht bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen om oogdouches of oogspoelflessen beschikbaar te stellen in de werkruimte (artikel 34 van de Wet milieugevaarlijke stoffen). Het is belangrijk te benadrukken dat de voorzieningen alleen bedoeld zijn als eerste hulp en niet als vervanging van medische zorg. Bij een incident met gevaarlijke stoffen in de ogen moet er direct contact worden opgenomen met een arts of ambulance. 

Vaste oogdouche stations of oogspoel flessen ?

Er bestaat een verschil tussen een vaste oogdouche installatie of station en een oogspoelfles. De fles bevat uiteraard minder water en kent geen uitgebreide spoelmogelijkheid. Ze kunnen echter wel gevuld worden met speciale vloeistoffen die desinfecterend werken zonder de ogen daarbij te irriteren, of bijvoorbeeld bepaalde chemische stoffen neutraliseren. Oogspoelflessen (of losse en compacte oogspoel stations) kunnen op meerdere plekken worden geplaatst, zodat ze snel bereikbaar zijn voor medewerkers.

Verwijder stoffen en of splinters 

Ook al kijk je nog zo goed uit of draagt je bijvoorbeeld een prima kwalitatieve veiligheidsbril: ook dit geeft geen 100% garantie op het voorkomen van oogletsel. De eerste hulp bij oogongelukken is een oogdouche. Met een oogdouche verwijderje chemicaliën, stof en splinters snel uit het oog en voorkomt je extra letsel.

Een oogspoelfles bevat voldoende gedestilleerd water om het oog goed uit te spoelen. Een oogspoelfles is verzegeld en is voorzien van een houdbaarheidsdatum. De temperatuur van het water is bij voorkeur lichaamstemperatuur, maar dat is niet altijd mogelijk bijvoorbeeld in een onverwarmde magazijnruimte of voertuig.

Een losse oogspoelfles of oogspoelstation, bevat een vloeistof om het oog intensief te reinigen na blootstelling aan gevaarlijke vloeibare en/of vaste stoffen welke schade kunnen veroorzaken aan je ogen. Het is raadzaam om het oog te spoelen wanneer er iets in je oog is gekomen. Dit kan gaan om iets relatief onschuldigs maar ook om meer schadelijke zaken, zoals:

  • Bijtende stoffen
  • Slijpresten/splinters
  • Grond/gruis/zand
  • Oplos- of schoonmaakmiddel

Ook als je een stof of voorwerp in je oog heb gekregen waarvan je niet zeker weet of deze schadelijk is, is het goed om onmiddellijk te spoelen. Dit kan simpelweg verdere of eventuele latere schade aan het oog voorkomen.

De oogspoelfles bevat een lichaamseigen vloeistof die tevens desinfecteert. Er zijn ook oogdouches of flessen met neutraliserende vloeistof. Deze worden gebruikt in situaties waarbij chemische stoffen in het oog zijn gekomen. De neutraliserende vloeistof zorgt ervoor dat de werking van de chemische stof stopt. In bedrijven waar gewerkt wordt met licht ontvlambare of gevaarlijke stoffen zijn oogdouches verplicht

Waar moet je opletten bij de oogspoelfles?

  • Oogspoelflessen zijn echt voor éénmalig gebruik. Is je fles nog half vol? Lever deze in en vraag een bedrijfszekere nieuwe!
  • De oogspoelfles zal je, indien ongeopend, niet in kunnen knijpen. 
  • Oogspoelflessen kennen een max houdbaarheidsdatum welke is vermeld op de fles. Is de THT-datum verstreken? Lever deze in en vraag naar een nieuwe!
  • De oogspoelfles dient te staan of hangen (in de houder bijvoorbeeld) en niet in een ladekast o.i.d. liggen rollen. Ligt deze bijvoorbeeld in de deur van de bestelbus of los in een burolade achterin tussen veel andere spulletjes? Bedenk dat het onhandig is om deze fles te moeten zoeken "op de tast"  als deze ineens dringend nodig is: vraag dan ook naar een houder! 

 

Vaste oogdouche stations of installaties

Vaste oogdouche stations of installaties bieden de mogelijkheid om langer te spoelen, maar ze bevinden zich dan meestal wel verder van de werkplek omdat ze aangesloten moeten worden op een waterleiding. Een alternatieve optie is een oogdouche die is aangesloten op een watertank. In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om zowel een oogspoelflessen dicht bij de werkplek aan te houden en daarnaast een oogdouche installatie op een centrale plek in het bedrijf (met een verhoogd risico op bedrijfsongevallen in deze specifieke categorie).

Het gebruik van vaste oogdouches of installaties vereist regelmatige controle, omdat ze vaak niet frequent gebruikt worden en defecten kunnen ontstaan zonder dat dit merkbaar is. Daarnaast kunnen er ziektekiemen zoals legionella in de waterleiding groeien bij weinig gebruik.

Bij het plaatsen van oogdouche intallaties moet er rekening worden gehouden met diverse zaken, zoals het aansluiten op lauw water (omdat spoelen met koud water minder lang vol te houden is), het vinden van een centrale en goed zichtbare plek voor de douche, het eenvoudig bereikbaar maken ervan (zonder obstakels), het aanbrengen van duidelijke pictogrammen en zorgen voor voldoende water en waterdruk om grondig te kunnen spoelen.

Daarnaast moeten maatregelen genomen worden om bevriezing van de waterleiding te voorkomen en is filering van het leidingwater (zoals bij oudere waterleidingen op een terrein) ook een punt van aandacht.

Diverse soorten oogdouches

Er zijn diverse soorten oogdouches, van mobiel tot vast. Welke oogdouche het beste past, hangt helemaal af van uw situatie en de organisatie waarin u werkt.  Werkt u bijvoorbeeld op één vaste locatie of bent u vaak onderweg? Hieronder geven we u een overzicht van de keuze opties en de vaker voorkomende vragen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder!. 

====

 

Wat is een oogdouche op de kraan?

De oogdouche installatie wordt rechtstreeks op een waterpunt (kraan) gemonteerd. Het grote voordeel hiervan is dat u onbeperkt kunt blijven spoelen. Het is beter mogelijk beide ogen tegelijkertijd te spoelen.

Wat is een oogspoelstation?

Oogspoelstation is een set bestaande uit een cassette met flacons oogspoelmiddel en een spiegel. De flacons zijn voor eenmalig gebruik. Genoeg voor vijf minuten intensief spoelen. Het oogspoelstation kan op een vaste plek worden gemonteerd, maar is ook geschikt om mee te nemen naar locatie. 

Geef de locatie van het station aan met een pictogram. Haal een fles uit het station en open deze door aan de oogkap te draaien. De oogkap plaatst u makkelijk op het oog. Spoel tot de fles leeg is of totdat u gebruik kunt maken van een oogdouche voor langer gebruik!

Wanneer gebruik je een mobiele oogdouche?

Een mobiele oogdouche is een douche die gebruikt kan worden op locatie. De douche wordt gevuld met water waaraan steriliserende vloeistof wordt toegevoegd. Door middel van zwaartekracht wordt het water naar twee douchekoppen geleid. De inhoud van de mobiele oogdouche is veelal enkele deciliter. Denkt u er bij de mobiele oogdouche aan dat om de zes maanden het water moet worden ververst. 

Wanneer is de oogspoelfles het beste inzetbaar ?

Oogspoelflessen zijn een onmisbaar onderdeel van uw EHBO koffer- of tas. Oogspoelflessen worden onderverdeeld in twee categorieën. De meest gebruikte spoelfles is de fles met zoutoplossing. Met de zoutoplossing waarmee ogen veilig kunnen worden schoongespoeld. Oogspoelflessen met neutraliserend e vloeistof zijn vooral geschikt voor het spoelen na contact met chemische stoffen zoals zuren. De neutraliserende vloeistof zorgt voor het stoppen van de werking van de chemische stof. 

Houd het oog open met duim en wijsvinger. Plaats de oogspoelfles op het oog. Als u in de fles knijpt, volgt een zachte straal met vloeistof. Spuit de fles helemaal leeg, zodat vuil en deeltjes volledig worden verwijderd. 

Wanneer gebruik je ampullen ?

Oogspoelampullen zijn uitermate geschikt om te spoelen na een kleine vervuiling van het oog. Bijvoorbeeld als het gaat om een paar druppels. De ampullen zijn altijd apart verpakt. En door hun formaat heel geschikt om mee te nemen in een EHBO- koffer of tas.  Draai de dop van de ampul. Houd uw hoofd achterover. Knijp in de ampul en druppel de vloeistof tussen uw oog en het onderste ooglid. Knipper met uw ogen. Spoel net zolang tot alles uit uw oog verwijderd. 

 

Welke soorten vind ik in de webshop?

Er zijn meerdere soorten oogdouches. Van mobiel tot vast. Welke oogdouche het beste past, hangt helemaal af van uw situatie en de organisatie waarin u werkt.  Werkt u bijvoorbeeld op één vaste locatie of bent u vaak onderweg? Hieronder geven we u een overzicht van de mogelijkheden

 
 
 
 
 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!