Menu
EUR
Wat is fluorvrij blusschuim ?

Wat is fluorvrij blusschuim ?

Wat is fluorvrij blusschuim ?

Er is een toenemende vraag naar fluorvrij blusschuim. Dit komt doordat dit type blusschuim geen chemische fluorverbindingen bevat. Bij het blussen met fluorvrij blusschuim ontstaan schuimbellen die werken als een deken. Fluorvrij schuim is biologisch afbreekbaar en kent geen nadelige gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. 

Fluorhoudend blusschuim is goed inzetbaar voor effectieve bluswerking bij brandbare vloeistoffen. Het waterfilmlaagje zorgt ervoor dat zuurstoftoevoer naar het brandende materiaal snel stagneert waardoor de brand verstikt. Dit fluorhoudend blusschuim is inmiddels wel omstreden door de niet-afbreekbare chemische fluorverbinding (vergelijkbaar met o.a. anti-aanbaklaag van teflon-pannen).

Er staat een belangrijke verandering gepland die op 4 juli 2025 ingaat waarin gebruik van fluorhoudend blusschuim zal worden verboden. Fluorhoudend blusschuim wordt vaak nog gebruikt als effectieve vorm van brandbeveiliging bij het blussen brandbare vloeistoffen.

Het schuim vult de ruimte bij een calamiteit en dooft de brand. Echter, dit type blusschuim bevat maar liefst zo'n 6000 PFAS chemische verbindingen (Poly- en perfluoralkylstoffen). Door de negatieve impact op het milieu en de non-biologisch afbreekbare eigenschappen besloot het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) om het gebruik ervan te gaan verbieden.

Overgang naar fluorvrij blusschuim: wat moet u weten?

Fluorvrij blusschuim biedt een milieuvriendelijkere alternatief. Het is beter biologisch afbreekbaar en minder schadelijk voor zowel het milieu als de gezondheid. Echter vereist de overstap naar fluorvrij blusschuim een andere aanpak. Zo moet de apparatuur in mobiele- en stationaire blusinstallaties aangepast worden en bij het verwijderen van het schuim is ook reiniging van de installatie en bijbehorende onderdelen nodig.

Fluorvrij blusschuim heeft een andere hechtingsdichtheid wat deze aanpassingen noodzakelijk maakt. Aangezien er nog geen universeel fluorvrij schuim beschikbaar is, is het raadzaam om bij locaties waar grote hoeveelheden brandbare stoffen aanwezig zijn, zorgvuldig over te stappen naar het juiste type blusschuim. 

Fluorvrije blusschuim in milieuvriendelijke brandblussers 

Fluorhoudende stoffen waren ooit standaard, alleen de wereld verandert: duurzaamheid en milieuvriendelijkheid staan nu meer centraal. Zo zijn er al steeds meer goed werkende fluorvrije blusschuimen op de markt voor kleinere branden. Fabrikanten werken nog steeds aan verdere doorontwikkeling van deze eco bewuste brandblus variant.

Zo is er intensieve research naar fluorvrij blusschuim voor de inzet bij grotere branden, aangezien dit blusmiddel verschilt van fluorhoudend blusschuim door het ontbreken van het waterfilmlaagje dat nu juist zo effectief is bij brandbestrijding.

Keuze juiste type blusschuim

De keuze  van het juiste type blusschuim is essentieel voor effectief blussen van branden of het afdekken van giftige stoffen. Brandbestrijders dienen daarom goed geïnformeerd te worden over normeringen en werkwijzen met betrekking tot het juiste blusschuim. In ons vorige blog lees je meer over brandklassen en blusmiddelen.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!