Menu
EUR
Koolmonoxidemelders getest en goedgekeurd

Koolmonoxidemelders getest en goedgekeurd

De sluipmoordenaar die koolstofmonoxide heet

Koolstofmonoxide vindt bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen plaats zoals bijvoorbeeld verbranding van gas, hout en kolen. Bij ophoping van dit gas wordt het giftig. Wanneer je CO inademt wordt de transport van zuurstof in je bloed verstoord. Hierdoor krijg je te weinig zuurstof.  In het geval van blootstelling met koolmonoxide kun je onder andere duizelig worden, hoofdpijn krijgen en last krijgen van een versnelde hartslag. Bij een koolmonoxidevergiftiging kun je flauwvallen, in coma raken en in het uiterste geval kun je overlijden.

Een auto laten draaien in de garage of de openhaard met een verstopte afvoerbuis zijn de bekendste voorbeelden. Waar je misschien minder snel aan denkt is dat koolmonoxide ook kan ontstaan bij je ketel. Deze hoeft niet eens oud te zijn. Een rookgasafvoer dat niet goed werkt of verkeerd is gemonteerd is voldoende om dit gas in je woning te krijgen. Het gas is onzichtbaar en heeft geen geur. Je merkt er dus niets van tenzij je een goede koolmonoxidemelder in huis hebt.

Goedgekeurde melders door de Consumentenbond en NVWA

De koolmonoxidemelder is in opmars maar hoe weet je nou of je een goede in huis hebt gehaald? Zowel de Consumentenbond als de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit hebben onderzoek gedaan naar de beste koolmonoxidemelders en er zijn een tiental goede apparaten uit de bus gekomen. Deze voldoen aan alles gestelde eisen van de NVWA en zijn goedgekeurd door de Consumentenbond.

Hoe wordt een koolmonoxidemelder getest?

In een speciale testruimte wordt de koolmonoxidemelders op de juiste hoogte opgehangen. Deze ruimte wordt daarna gevuld met koolmonoxide. De melders moeten binnen drie minuten alarm slaan. Het is van belang dat deze melders luid genoeg afgaan zodat je er ook van wakker wordt als je in diepe slaap bent. Als ze deze test hebben doorstaan blijven ze nog drie maanden in dezelfde ruimte hangen en moeten ze het al die tijd naar behoren doen.

Wat ook belangrijk is, is dat de melders een storingssignaal moeten geven wanneer de sensor defect is. Ook moeten ze binnen een bepaalde tijd zelf stoppen wanneer er voldoende schone lucht aangevoerd wordt. En als laatst is bij het testen van deze melders belangrijk dat ze een duidelijk en herkenbaar signaal geven wanneer de batterij op is zodat je hem tijdig kunt vervangen. Dit geldt voor koolmonoxidemelders die werken op alkaline batterijen. Deze dienen één maal per jaar vervangen te worden zodra het signaal afgaat. Voor CO-melders die werken met een lithium batterij geldt een levensduur van tien jaar, voor zowel batterij als melder. Deze hoeven niet vervangen te worden.

Er zijn melders die te snel alarm slaan en er zijn ook melders die na een overdosis koolmonoxide niet meer werken. Deze zijn uiteraard niet door de test gekomen en afgewezen. Als laatste wordt er gekeken of de uitleg in de gebruiksaanwijzing duidelijk zijn en of de beste plek om deze melders op te hangen ook aangegeven wordt.

Doorstaan ze al deze testen dan zijn ze veilig te gebruiken.

Wat kun je zelf doen?

Allereerst, zorg voor een aantal goedgekeurde koolmonoxidemelders. Zorg er ook voor dat je deze op de juiste plekken ophangt. Belangrijk is dat je ze plaats in meerdere vertrekken, op adem-hoogte die past bij die kamer. In de slaapkamer dus op bed hoogte en in de woonkamer bijvoorbeeld op bankhoogte. Dit is nodig omdat koolmonoxide niet stijgt, zoals vaak gedacht wordt, maar in het midden blijft hangen en in een luchtstroom terecht komt. Plaats je melder dus ook niet in een hoek maar op een plek waar het een beetje tocht. Bij de ketel zelf plaats je er uiteraard ook één. Hang hem dan wel één tot drie meter van het toestel af het liefst aan het plafond of hoog in deze kleine ruimte.

Daarnaast kun je een onderhoudscontract voor je ketel afsluiten bij een erkend installateur. Let op dat deze ook zorg draagt voor je rookgasafvoer. Een erkende installateur herken je aan een OK-CV keurmerk. Als je een nieuwe ketel aanschaft kun je ook direct je rookgasafvoer laten vervangen. Deze is namelijk niet gemaakt om langer mee te gaan dan de levensduur van één ketel. Voor meer informatie over het belang van een goed onderhouden cv-ketel kan je terecht in een eerder blog.

Help, mijn melder gaat af!

Heb je dit allemaal voor elkaar dan zal er geen koolstofmonoxide lekken en zullen de melders niet afgaan. Maar wat doe je als ze wel afgaan? Zet ramen en deuren open. Schakel als het mogelijk is de bron uit. Neem iedereen die zich in de ruimte bevindt mee naar buiten en bel 112. Bij klachten als duizeligheid, misselijkheid, benauwdheid en hoofdpijn na blootstelling is het verstandig ook de huisarts te bellen.

Deze geteste koolmonoxidemelders raad ik aan

  1. De Ajax-Kidde koolmonoxidemelder 10LLCO is een heel simpele melder. Hij heeft één knop, de testknop en verder werkt hij op een duurzame lithium batterij. Deze is zeer zuinig en gaat tot tien jaar mee. Net als de melder zelf. Je hebt er dus geen omkijken naar.
  2. De EI 207 koolmonoxidemelder is een melder met een alkaline batterij. Deze moet jaarlijks vervangen worden. Verder is dit apparaat makkelijk te installeren en maakt hij een duidelijk en luid signaal wanneer er CO geconstateerd wordt.
  3. De Alecto koolmonoxidemelder COA-26 komt goed uit de test en is het best geprijsd. hij is makkelijk te monteren en heeft een display waarop je de waargenomen CO waarden kunt aflezen. Hij werkt op alkaline batterijen die eens per jaar vervangen moeten worden.


Wat dus erg belangrijk is om te weten over koolmonoxide is dat je moet zorgen voor goede afvoer van CO, een paar goede melders op de juiste plekken moet hangen en hoe je moet handelen als er onverhoopt toch een melder af gaat. Ik hoop je hiermee een stuk op weg te hebben geholpen bij de aanschaf van nieuwe koolmonoxidemelders.

Lees hier de blogs "Welke koolmonoxidemelder is het beste" en "Het verschil tussen gasmelder en koolmonoxidemelder"


 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!